Piramide van Hawara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
de Piramide van Hawara

De piramide van Amenemhat III of de piramide van Hawara is de piramide die farao Amenemhat III liet bouwen in Hawara bij de Fayum.

Bouwgeschiedenis[bewerken]

De piramide van Amenemhat III in Hawara is er gekomen nadat de farao zijn bouwwerken voor zijn piramide in Dasjoer had opgegeven. De eerste onderzoeken werden uitgevoerd door Lepsius in 1843, maar het is Petrie die als eerste de piramide kon betreden in 1889.

Architectuur[bewerken]

Plan van het complex volgens Petrie

Daltempel en processieweg[bewerken]

De daltempel en de processieweg zijn verwoest en nog niet onderzocht. Ze lagen ten zuidoosten van de piramide.

Dodentempel of Labyrint[bewerken]

Ten zuiden van de piramide lag de dodentempel die nu grotendeels verwoest is. Het was een enorm complex dat ongeveer 28.000 m² besloeg. De tempel is vernoemd door Herodotes (Herod. II, 148), Strabo (Geogr. XVII, 1, 37), en Plinius de oude (Nat. Hist. XXXXVI, 19). Door zijn complexe gangensysteem met talrijke kamers kreeg het door Herodotes de naam 'labyrint'. Volgens hem was het labyrint van koning Minos gebaseerd op dit bouwwerk. Herodotes plaatste het labyrint ook op dezelfde hoogte als de piramiden en volgens hem waren er ongeveer drieduizend kamers in het complex. Oorspronkelijk was het complex , zoals bij het complex van Djoser, samen met de piramide ommuurd.

Piramide[bewerken]

Infrastructuur van de piramide.

De piramide zelf is 58 meter hoog en de zijden ongeveer 100 meter lang. De piramide is daarmee de laatste grote piramide die in Egypte is gebouwd. Oorspronkelijk was de piramide bedekt met kalksteenplaten. De ingang van de piramide lag in het zuiden en via een tweede gang kwam men dan in de grafkamer. Daar lagen twee sarcofagen. Een grote koninklijke sarcofaag uit kwartsiet en een kleinere ongeïdentificeerde.

Bronnen en literatuur[bewerken]

  • Arnold D., The encyclopedia of ancient Egyptian architecture, 2003
  • Lloyd A.B., The Egyptian Labyrinth, JEA, 56, 1970, p. 81-100
  • Petrie W.M.F., Kahun, Gurob, and Hawara, 1890
  • Petrie W.M.F., The Labyrint, Gerzeh and Mazghuneh, 1912
  • Siliotti A., piramiden van Egypte, 1997

Externe links[bewerken]