Piramide van Menkaoera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Piramide van Menkaoera
Piramide van Menkaure
Details
Locatie Gizeh
Voltooid (ca. 2510 v. Chr.)
4e dynastie van Egypte
Opdrachtgever Farao Menkaoera
Soort piramide Echte piramide
Bouwmateriaal Kalksteen (binnenkant)
Rood graniet en wit kalksteen
(buitenkant)
Breedte 102,2 x 104,6 meter
Oorspr. hoogte 65 meter
Egyptische piramide
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

De Piramide van Menkaoera is de op twee na grootste piramide op het plateau van Gizeh. Hij heeft de benaming: Menkaoera is goddelijk. De piramide bestaat uit kalksteen uit nabijgelegen plekken.

De piramide zelf[bewerken | brontekst bewerken]

Het piramidecomplex bestaat uit de hoofdpiramide en drie kleinere piramiden. Aan de oostzijde bevinden zich resten van een tempel en een processieweg naar de Nijl. De piramide is gebouwd als graftombe voor farao Menkaoera in de 26e eeuw v.Chr. De oorspronkelijke hoogte van de hoofdpiramide is 66,45 meter, met zijden van 104,6 meter. Deze piramide werd in de klassieke tijd de rode piramide genoemd, vanwege het gebruik van rood graniet als buitenbekleding.

De ingang is bij de noordelijke muur en vier meter boven de grond. De gang daalt naar beneden tot onder het grondniveau. Als beveiliging tegen grafrovers konden er drie blokken worden neergehaald die de gang afsloten. Dan kronkelt de gang met een boog en komt uit in een grote kamer. In de bovenste deel van de grote kamer ontdekte Vyse de restanten van een houten sarcofaag met de naam van Menkaoera en menselijke botten. De sarcofaag werd meegenomen op het schip Beatrice met bestemming Groot-Brittannië maar het zonk tussen Malta en Spanje.

Andere gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Het piramidecomplex omvat nog andere piramiden waar de koninginnen Chamerernebti II en twee onbekende koninginnen zijn begraven. De piramiden zijn genoemd: G3a, b en c. Nummer A is ontdekt en onderzocht door George Reisner; zijn basis is 44 meter en de hoogte 28,4 meter. Bij deze piramide gaat er een gang naar beneden waar centraal een dodentempel staat voor de koningin. Anders dan bij nummer A hebben de piramides B en C een trappenmodel en is er geen gang binnen in de piramide maar buiten de piramide.

De dodentempel van Menkaoera is de compleetst bewaard gebleven dodentempel op het Gizeh-plateau. Hij is gemaakt van kalksteen, graniet en tichelsteen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Dubbel kroon Portaal Egyptologie
Zie de categorie Piramide van Menkaoera van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.