Piramide van Pepi I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Reconstructie van de piramide van Pepi I

De piramide van Pepi I is het graf van Pepi I, een farao uit de 6e dynastie. Tegenwoordig is de piramide een ruïne, maar men vermoedt dat hij ooit 52 meter hoog, en 78 meter lang (en en breed) was. Het is niet zeker wanneer de piramide is vernietigd, maar volgens teksten die bij de piramide zijn gevonden, was hij in de 19e dynastie nog in goede staat.

De piramide is grotendeels vernietigd, vermoedelijk door steendieven. Maar in de piramide, en in de complexen rondom hem, zijn nog een hoop goede ontdekkingen gedaan. Zo zijn er in de piramide verschillende stukken gereedschap gevonden. In de grafkamer lag een kapotte sarcofaag. Ook hier werd nog iets gevonden, namelijk een stukje mummie! Maar het was niet genoeg om te zien of het de mummie van Pepi was. Ook lagen er stukjes van het linnen waar de mummie ooit in had gelegen, en scherven van de canopen Ook waren er beelden te vinden van vijanden, die met hun handen achter hun rug gebonden, geknield zaten. Deze werden gevonden op de open plaats voor de piramide, en waren waarschijnlijk om grafschenners af te weren. In het complex stond een kleine piramide, waarvan het nut niet bekend was, het is zeker dat er niemand begraven lag. De tempel voor de piramide lijkt te zijn afgekeken van die van Teti, de eerste farao van Pepi's dynastie.

Ten zuiden van de piramide van Pepi zijn zes kleinere piramides gevonden. Hier lagen de vrouwen van Pepi begraven. Ook lag er een prinses.