Piri Reis-kaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Piri Reis-kaart

De Piri Reis-kaart is een kaart, getekend op gazellehuid, die in 1929 door een groep historici gevonden werd. Uit onderzoek bleek dat het een echt document was dat door de Ottomaans-Turkse admiraal Piri Re'is in 1513 werd gemaakt.

Diverse zeekaarten, ook wel portolanen genaamd, waren tijdens de Middeleeuwen in omloop, accurate kaarten waarop de meest in gebruik zijnde vaarroutes, met kustlijnen, havens, doorvaarten en baaien stonden vermeld. De meeste van deze kaarten richtten zich op de Middellandse Zee, de Egeïsche Zee en andere bekende routes. Er was een eeuwenoude traditie van zeevaart op de Middellandse Zee. Deze kennis werd verzameld en bestudeerd in de grote bibliotheek van Alexandrië (Egypte). De compilatiekaarten werden gemaakt door de geografen die daar werkten.

Piri Reis gebruikte verschillende bronnen en de eigen waarnemingen die hij tijdens zijn reizen deed om de kaart te kunnen tekenen. In een aantal nota’s gaf hij aan hoe hij de kaart had samengesteld. Verbazend is dat zijn kaart ook al informatie van de reis van Christoffel Columbus bevat van nog geen twintig jaar eerder.

De Piri Reis-kaart wordt bewaard in het Topkapıpaleis in Istanbul.

Onderzoeken en mythes[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn boek Maps of the Ancient Sea Kings stelde de Amerikaan Charles Hapgood o.a. dat de weergave van Antarctica accuraat de kustlijn van 10.000 jaar geleden aangaf. Zijn beweringen hebben tot veel mythevorming geleid. Op de kaart staat ook land aangegeven op de plaats waar - driehonderd jaar later - het vasteland van Antarctica werd ontdekt. De kaart zou volgens sommigen het bewijs zijn dat Antarctica het eigenlijke Atlantis was. Tegen de hoge nauwkeurigheid valt wel in te brengen dat de Amazone er twee keer op staat, evenals een aantal eilanden in het Caraïbisch gebied. De Piri Reis-kaart werd waarschijnlijk getekend volgens de voor die tijd bekende geografische kennis en giswerk. Hapgood beschouwde de kaart echter als bewijs voor het bestaan van een verloren beschaving. De originele kaarten zouden dan tijdens deze beschavingen zijn getekend. Erich von Däniken ging zelfs zover te beweren dat deze beschavingen een buitenaardse oorsprong hadden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Svat Soucek The Khalili Portolan Atlas - Piri Reis and Turkish Mapmaking after Columbus, The Nour Foundation, Londen, samen met Azimuth Editions en Oxford University Press, Oxford (1992)
  • Gregory C. MacIntosh The Piri Reis map of 1513, uitg. University of Georgia Press, Athens GA (2000) ISBN 0-8203-2157-5
  • M.H.J.Th. van der Veer & P. Moerman Nieuwe sporen naar het verleden: kenden Columbus, Magalhães en Piri Reis de kaarten van Glareanus? uitg. Ankh-Hermes, Deventer (1972) ISBN 90-202-3274-6
  • (Engelse vertaling) Hidden worlds : fresh clues to the past : did Columbus, Magellan and Piri Reis know the Glareanus maps?

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Websites van gelovers in het mysterie:

Websites van critici:

Zie de categorie Maps by Piri Reis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.