Pisa (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spaan en Vermeegen in 1982 bezig voor Pisa

Pisa was een satirisch VARA-televisieprogramma dat van het seizoen 1982-1983 tot 1985 te zien was. Nadat de makers overstapten naar Veronica heette het programma van 1986 tot en met het seizoen 1988-1989 "Verona".

Alhoewel het programma gemaakt werd door sportjournalisten Henk Spaan en Harry Vermeegen ging het niet over sport, maar over "alles wat scheef is in Nederland" (de titel verwees naar de scheve toren van Pisa).

Het programma introduceerde een aantal populaire catchphrases in Nederland, zoals "Kopje koffie, glazenwasser?" en "Koud, hè?". Ook brachten ze enkele singles uit, die grotendeels werden gecomponeerd door Gerard Stellaard. Hun pausparodie "Popie Jopie" (1985) werd hun grootste hit.

In het begin duurde het programma 10 minuten en in de eerste uitzending brachten ze een bezoek aan de scheve toren van Pisa. Later werd het programma 25 minuten lang en werd het om de veertien dagen uitgezonden. In de loop der tijd kwamen de volgende onderdelen voorbij:

Pisa[bewerken]

De Liftster[bewerken]

Met de serie "De Liftster" in het seizoen 1982-1983 begon de 'traditie' van naakt in Pisa. Dit werd het seizoen erna voortgezet met "De glazenwasser" en ook "Kleren uit voor de KRO". In de serie "De Liftster" geeft Harry Vermeegen een dame genaamd Katja, een lift in zijn auto, een Suzuki SJ. Ze praten over koetjes en kalfjes, en aan het eind van de aflevering zegt Katja dat ze het behoorlijk warm heeft gekregen, en trekt ze een kledingstuk uit. Na een aantal afleveringen zit ze volledig naakt in de auto. Tijdens de laatste aflevering wordt de Suzuki tegemoetgereden door een witte Rolls-Royce waarin Henk Spaan zit, die Katja een lift aanbiedt, waar ze op in gaat. Ze stapt over, wat buiten de auto gefilmd wordt, maar waarbij geen intieme delen te zien zijn. Terwijl de Rolls-Royce wegrijdt, blijft Harry huilend van liefdesverdriet in zijn auto achter.

De Glazenwasser[bewerken]

Harry speelde glazenwasser Hans die per bakfiets in een straat aankwam en dan door Wanda (Daphne Walters) naar binnen werd geroepen met de woorden: "Kopje koffie glazenwasser?" waarna Harry Wanda een vraag stelde en wie dan niet gelijk had moest de volgende uitzending week één kledingstuk uittrekken en dat ging een aantal afleveringen zo door. Tweewekelijks was er steeds meer volk aan haar huis te zien en Bertus Botterman stond zelfs op een podium als spreekstalmeester. Er ontstonden kraampjes en er werd een portier aangesteld en geregeld riep: "Vergeet u de portier niet?", als Harry naar beneden kwam.

De opnames werden steeds in dezelfde Nederlandse straat gemaakt, maar nadat Wanda haar laatste kledingstuk had uitgetrokken verscheen ze niet zichtbaar naakt in beeld. Alleen in de laatste aflevering mocht Bertus haar naakt aanschouwen en kregen de kijkers alleen een glimp van haar blote achterwerk te zien.

Kleren uit voor de KRO[bewerken]

Na de serie over de glazenwasser volgde een item waarbij men geld inzamelde voor de destijds in financiële problemen verkerende omroep KRO. Er werd aan een rad van fortuin gedraaid waarna ook hier steeds één kledingstuk werd uitgetrokken door Wendy (Elly Verduin). Soortgelijke acties waren "Kleren uit voor Amnesty" en "Kleren uit voor AZ" (met Mirjam Stemmerich).

Het kamermeisje[bewerken]

Een rubriek die vergelijkbaar was met "De Glazenwasser", maar nu draaide rond Polly (Lyda van Leersum), het kamermeisje. Harry werd altijd rood van schaamte wanneer Polly met haar vinger de lengte van zijn penis uitbeeldde.

Kraan en Ko[bewerken]

Hier speelde Harry Vermeegen een agent die samen met z'n vrouwelijke collega Kraan (Van Leersum) werd gegijzeld door Gijs (Peter van Laar). Gijs had elke aflevering een andere eis. Henk speelde de commissaris. Ook kwam ombudsman Frits Bom tevergeefs bemiddelen. Tijdens de gijzeling hield Lyda van Leersum het voor gezien en moest er dus naar een nieuwe Kraan worden gezocht.

De Gewone Man[bewerken]

Een ander onderdeel was De Gewone Man. Beide makers gingen op zoek naar "de meest gewone man van Nederland", waarbij begrippen als "Woensdag Gehaktdag", "Maandag Wasdag" en "Zaterdag Autowasdag" de maatstaf waren. Steeds dacht men de meest gewone man gevonden te hebben, tot op het laatste moment bleek dat hij ook iets heel ongewoons had.

Als ik maar niet meer op mijn poef hoef[bewerken]

Harry werd door Henk steeds gedwongen om op zijn poef te gaan zitten als ze het niet met elkaar eens waren. Bekend was ook het liedje "Als ik maar niet meer op m'n poef hoef".

Popie Jopie[bewerken]

De meest geruchtmakende rubriek in het programma was ongetwijfeld "Popie Jopie" (1984/1985), geïnspireerd door het komende bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in mei 1985. Spaan was verkleed als paus en kwam iedere aflevering in een vliegtuigje alvast poolshoogte nemen in dit vreemde landje. Vermeegen reed hem in de pausmobiel rond en liet hem kennismaken met een aspect van Nederland, waarbij de "paus" hem steeds aansprak met "filio mio" (mijn zoon). Zo liet Harry de paus bijvoorbeeld een koekje in de thee soppen, wat de paus met walging vervulde: "Gatverdamme filio mio, dat is niet gezellig, dat is gewoon VIES!".

Het lied "Popie Jopie" (muziek: Gerard Stellaard) werd vaak op de radio gedraaid en was een grote hit.

De Verpleegster[bewerken]

In deze sketches was Harry in een ziekenhuis opgenomen vanwege valgus regidus aan zijn middelvinger nadat hij zijn vinger naar iemand had uitgestoken en deze niet meer recht kreeg. Henk was de tekstschrijver die op de gang zat te typen en Laura was de verpleegster. Bep, die altijd een roze jurk, helm en skibril droeg, had last van opvliegers en ging dan zweven. Ook Arie Boksbeugel was opgenomen en had een ziekenomroep "Diakonesse radio" en speelde onder meer het spelletje "Toontje lager" (een parodie op Toontje hoger). waar de eveneens opgenomen Bertus Botterman aan meedeed.

Ook was er sprake van de "Rukkie Rukkie vogel" waaraan Bertus eveneens meedeed, (parodie op de "Roepie Roepie vogel" bij Veronica). Wekelijks deed iemand een kunstje voor Harry om hem op te beuren.

Zeep[bewerken]

Een parodie op soapseries zoals Dallas en Dynasty, waarin Henk een zeepfabrikant speelde en Harry, zijn zoon, een reclamespotje voor Kiwizeep moest maken, wat steeds mislukte. Ster van de reclame was Harry's caddie, gespeeld door de Nederlandse playmate Lilian van Everdingen.

Olympisaspelen[bewerken]

In 1984 was er een persiflage op de Olympische winterspelen in Sarajevo waarbij Henk een kunstschaatsster persifleerde, samen met Harry als zus en broer. Ze kwam hierbij geregeld ten val. Harm Wiersma en Jannes van der Wal verleenden hun medewerking aan ijsdammen, waarbij ieder na een zet een rondje ging schaatsen om na te kunnen denken over de volgende zet.

Sla je slaatje[bewerken]

Een ander onderdeel was Sla je slaatje, waarbij Henk en Harry bij willekeurige mensen langs de deur gingen en die dan net als in hints zonder woorden een bekende Nederlander moesten uitbeelden en hadden Henk of Harry het goed geraden dan speelden ze ter plekke voor ober en kok.

Overige onderdelen[bewerken]

Daarnaast waren er onder meer nog "De Puzzelminuut" (persiflage op "Puzzeluur" met Jos Brink), een optreden van Ben Cramer en Nana Mouskouri in de "4,5,6 show", aangekondigd door een Rudi Carell (persiflage op de 1-2-3-show), "Ontsporing verzocht" (persiflage op Opsporing Verzocht) met een persiflage van Will Simon, de "Fuck Off show", een spelprogramma voor net gescheiden echtparen (persiflage op AVRO's Wie-kent-kwis met een Fred Oster) en een persiflage op Willem Ruis met de spiraal waarbij een van de kandidaten, die al een tand en kies was verloren in het vorige spel, het leven liet omdat er 220 volt op stond en ze de spiraal raakte. Harry, die de andere kandidaat speelde, was sportief, want het was maar een spelletje.

Ook werd er (eenmalig) een persiflage gemaakt op Pipo de Clown, waarin Harry Pipo speelde, die geconfronteerd wordt met het vreemdgaan van Mammaloe (eerst Dikke Deur en vervolgens Klukkluk). De naïeve clown heeft geen idee wat ze doen: "Sapperdeflap, Mammaloe heeft ruzie met Dikke Deur/Klukkluk!". Op zijn "Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen" volgde een "Dag Pipo".

Ook de mislukte dubbelpresentatie van het NOS-journaal was een item waarbij Henk Elleke van Doorn persifleerde en ook persifleerde hij Berdien Stenberg die de fluit door haar wang kreeg nadat Harry steeds de deur dicht smeet omdat hij geen belangstelling had voor een fluitconcert van Berdien.

Ook was er een persiflage op het nummer "Joke stop toch met koken" van de Leidse Sleutelgaten als de "Pisa Leidse Sleutelgaten" bij Chiel Montagne met de teksten als "Suzie stop toch met die ruzie","Ellen stop toch met bellen" en "Inge stop toch met zingen". Tot slot was er de lopende band waar Harry achter zat in "Een mens wil op de donderdag wel eens...." als persiflage op Een mens wil op de vrijdagavond wel eens even zitten en een beetje lachen want er is al genoeg ellende op de wereld.

Verona[bewerken]

Eind 1985 stapten de makers over naar Veronica waar ze met hun satirische programma verdergingen onder de naam "Verona". Deze overstap werd ingegeven doordat VARA-voorzitter Marcel van Dam vond dat het programma niet meer in het profiel van de VARA paste. Daarop toonde Veronica interesse in het programma, en nog tijdens het lopende seizoen was de overstap een feit. Daar brachten ze onder meer:

De versierders[bewerken]

Henk was coach van Harry om hem meer succes met het versieren van vrouwen te geven door middel van een hoorbril en een walkietalkie. Natuurlijk mislukte dit steeds en werd Harry regelmatig hardhandig op zijn neus geslagen, met als gevolg een bloedneus.

Ed Raket in het kabinet[bewerken]

Henk speelde Ed Nijpels, destijds lijsttrekker voor de VVD. Hij werd neergezet als een klungel en moest van campagneleider Harry allerlei opdrachten doen, zoals de Elfstedentocht uitschaatsen. Als de telefoon ging was dat altijd "Friesland" (Hans Wiegel), die het dan beter wist, maar Ed nam de telefoon nooit op.

Radio Perfecto[bewerken]

Het vervolg van de rubriek "De Verpleegster". In de derde aflevering werd de verpleegster vervangen door Radio Perfecto, waarbij Arie Boksbeugel (Ferry de Groot) Bertus Bikkel (Bertus Botterman) chanteerde met zijn illegale radiostation en Bikkel dwong om spotjes bij zijn radiostation te kopen. Anders zou hij antispotjes uitzenden, wat ook gebeurde:

"Vlees van Bikkel, ik heb het altijd al geweten, niet te vreten!!" en "Biefstuk van Bikkel, net taaitaai"

In de loop van de afleveringen werd het steeds gekker; onder andere moest Bikkel autobanden gaan verkopen en kreeg hij een fietsenstalling, die later een discotheek werd.

Bikkel belde de radiocontroledienst die echter door Arie werd omgekocht met gratis vlees van Bikkel. Daarna ging Bikkel met een slagersmes en later zelfs met een geweer naar Arie. Arie hees eerst een witte vlag en schoot dan Bikkel in zijn arm. Arie werd opgepakt en zette vanuit zijn cel zijn radiozender gewoon voort. Hierbij draaide hij verzoekplaatjes voor gevangenen, maar hij liet ook verzoekjes liggen omdat de aanvragers toch niet gauw zouden verdwijnen.

Tennis en badminton met opblaashoofden[bewerken]

In het begin van Verona speelde Henk en Harry tennis of waterpolo met opblaasbare hoofden van bekende Nederlanders. Zo speelden ze tennis met het hoofd van Ivo Niehe en waterpolo met het hoofd van Pim Jacobs, welk laatste hoofd bij de buurman onder de grasmaaier belandde en lek schoot. Ook met het hoofd van Ralph Inbar werd gespeeld.

De Toktokshow[bewerken]

In Pisa werd door Harry de betaaldvoetbalclub van Pisa gevolgd en van commentaar voorzien, zoals dat Pisa in dat prachtige blauw speelde en Verona in dat sakkerige geel. In de eerste uitzending van Verona in februari 1986 vroeg Henk aan Harry of hij er geen moeite mee had dat Pisa Verona was geworden. Harry begon nu met zijn commentaar dat Verona in dat prachtige geel speelde en Pisa in dat sakkerige blauw.

Bovenop het Nieuws[bewerken]

In dat laatste item gingen Spaan en Vermeegen als respectievelijk cameraman en journalist de straat op om politici en andere bekende persoonlijkheden te interviewen. Vermeegen, altijd getooid met ijsmuts (ook als de temperatuur daar geen aanleiding toe gaf), kwam nooit verder dan de vraag "Koud hè?". Deze catchphrase werd in Nederland overbekend. Er werd ook een single uitgebracht met de titel Koud hè? als The V-Boys, vergezeld van een videoclip met tekeningen van Gerrit de Jager. In 2009 zong Harry zonder Henk als parodie het nummer Warm hè? in het kader van een campagne inzake de verandering van het klimaat door de opwarming van de aarde.

Out Nieuws![bewerken]

Harry veranderde tot ongenoegen van Henk de naam van de rubriek tijdelijk in Out Nieuws! om op goede voet met Veronicabaas Rob Out te komen te staan. Hij droeg ook een petje met deze tekst, wat Henk pertinent weigerde te dragen. Ook vond hij de naam tegenstrijdig.

De Klusjesman[bewerken]

Harry was klusjesman van Haasklus B.V en moest allerlei vreemde klussen opknappen voor Henk, wat natuurlijk mislukte. Een steeds terugkerende kreet was Heb je 'm door. Verder sprak Harry nooit de letter T uit en ontstond hierover een dialoog met een buurman.

De Leukste thuis[bewerken]

Henk en Harry gingen in kleurrijke pakken op zoek naar de leukste thuis. Harry haalde altijd allerlei fratsen uit, waarvan Henk iedere keer weer de dupe was. Zo bleef Henk met zijn broek aan op een stoel ingesmeerd met Bulgaarse lijm plakken, kreeg hij eieren of een taart in zijn gezicht, de inhoud van het wc-reservoir over zich heen, struikelde hij over rolschaatsen, e.d.

Harry gaf een man met een kaal hoofd steeds klappen op zijn hoofd. In de laatste uitzending had de man prikkeldraad op zijn hoofd, waarop Harry zich tot zijn woede bezeerde. De kijkers konden altijd foto's insturen, waarbij "De Blote Kont" favoriet was. De winnares was een Belgische vrouw die op een cactus ging zitten.

Noordzee TV[bewerken]

Arie Boksbeugel was, na zijn gevangenisstraf te hebben uitgezeten voor de chantage van Bertus Bikkel, een komkommercieel tv-station begonnen. Hij droeg een knalgeel pak, rookte steeds dikke sigaren en zijn assistente was Brenda Steunbeer (Linda Dubbeldeman). De uitzendingen vonden plaats vanuit een kassencomplex. Als ze begonnen riep hij altijd: "Kop dicht Steunbeer, we gaan beginnen". Onderdelen waren onder meer:

Human Crackers[bewerken]

Als persiflage op Animal Crackers van André van Duin werden filmpjes met bekende Nederlanders uitgezonden, waarbij deze dierengeluiden produceerden. Hierbij onder meer een blatende Astrid Joosten, een hinnekende Linda de Mol, een kukelende Jos Brink en een huilende Frank Boeijen; ook Marcel Bruijns maakte rare geluiden. Een chimpansee met de stem van Henk imiteerde André van Duin en Harry speelde chimpansee Sabientje.

Schuif 'm d'r in[bewerken]

Een persiflage op Te land, ter zee en in de lucht waarbij kandidaten met een zelfgebouwd voertuig op het ijs zo dicht mogelijk bij een ijskoud wak tot stilstand moesten komen.

KUK[bewerken]

Een persiflage op RUR, waarbij Brenda Steunbeer, nadat ze met Arie naar bed was geweest, eindelijk haar eigen talkshow kreeg. Arie sprak echter de introductieversjes, waarbij geen van de gasten kon komen.

A, B, C, Steunbeer[bewerken]

Een persiflage op de talkshow van Tineke de Nooij, waarbij de gasten door een draaideur moesten. Een te dikke gast bleef vastzitten en een andere gast met een bas eveneens, waarna er weer geen gasten waren.

Nachtshow[bewerken]

In VARA's Nachtshow deden Jack Spijkerman en Adelheid Roosen een persiflage op Verona. Als reactie hierop persifleerden Henk en Harry weer de Nachtshow, waarbij er water uit de telefoon kwam.

Noordzee TV songfestival[bewerken]

Een persiflage op het door buurlanden aan elkaar geven van de meeste punten.

Joop van Ellende[bewerken]

Parodie op Joop van den Ende, gespeeld door Henk in blauw geblokt pak met een grote bril. Hij had een tv-fabriek en Harry was zijn assistent. Daarnaast waren er de telefoniste/receptioniste Thea Keukenrol en de decorbouwer/assistent Lex. Met de slogan Joop van Ellende presenteert bracht men onder meer:

De Boerderie[bewerken]

Dit onderdeel ging over twee boeren, Pao (Henk) Hekwerk en Harko Hekwerk (Harry). Harko's zusje, Dirkje, riep regelmatig "Slaon pao", waarop Harko een pak rammel kreeg. Meneer Pastoor moest elke aflevering 20 kilometer fietsen om nieuw wijwater te halen, omdat op de boerderie zijn emmer wijwater steeds omviel. Een groot deel van de humor haalden de personages uit hun dialect. Zo werd het toilet 't huuske genoemd.

Harko had een heilige bron ontdekt en sprak met de Madonna. Meneer Pastoor en Kees uit Antwerpen belazerden de boel toen ze heilig wijwater (Pao Rood, Pao Groen, Pao Blauw) gingen verkopen en de boerderie de "lourderie" werd. Regelmatig werd meneer Pastoor door Pao hardhandig van het erf verwijderd of neergeschoten door Harko, die in militaire dienst moest. Ook probeerde meneer Pastoor verkleed als Non de boel te belazeren. Gerrit een oorspronkelijk uit Suriname afkomstige verslaggever van het plaatselijke suffertje de Melkbode deed altijd verslag en stelde altijd de vragen "Wie, wat, waar en waarom" en dit is een geval van mafketel.

De single van Harko en Pao ("Tiet veur een pafke") op muziek van Henk Temming - werd alarmschijf en een grote toptienhit.

Medisch Centrum Centrum[bewerken]

Een parodie op Medisch Centrum West. Henk was de professor en Harry assistent Co met een dikke bril en een vettig gezicht. Ook was er het onzichtbare personage dokter Mosterd, die met alle verpleegsters naar bed ging. Patiënte Mevrouw Hutsefluts klaagde regelmatig over het gekreun uit de verpleegsterskamer.

Persiflages[bewerken]

Door Henk Spaan werden onder meer Benny Neyman met Weetje weetje nog en Rob de Nijs met Ritme van de regen gepersifleerd. Ook persifleerde hij Ruud Gullit. Ook werden "Blunders" onder de naam Blunders uitgezonden, onder meer uit De Boerderie.

De Weeshuiskazerne[bewerken]

Henk speelde de sergeant en Harry de soldaat (Knol). Altijd wanneer de sergeant vroeg of de schuldige een stap naar voren wilde zetten deden de overige soldaten juist een stap terug om Knol voor schut te zetten. Dit resulteerde in Doe een stapje naar voren; oorspronkelijk een lied uit de Antillen, Harry's toenmalige thuisbasis.

Bel T.V.[bewerken]

Een parodie op de in die tijd uitgezonden Call TV programma's. Hierbij speelt Henk een werknemer bij Bel TV die wordt gebeld door de familie Reep. Meneer Reep, gespeeld door Harry, wil andere programma's zien dan zijn echtgenote. Henk laat dan fragmenten zien van onder meer De Boerderie en Medisch Centrum Centrum maar ook verschillende andere fragmenten.

Kilo-Utrecht-Tango[bewerken]

Spaan belandde in een onfortuinlijke situatie waarop Vermeegen met een koor begon te zingen "Dat is Kilo Utrecht Tango, mooi Kilo Utrecht Tango, zwaar Kilo Utrecht Tango; met peren!". In de laatste uitzending waren de rollen echter omgedraaid.

De Rug van Rob[bewerken]

Bij dit onderdeel, vernoemd naar de toenmalige baas van Veronica Rob Out, kon 1000 gulden worden gewonnen. Henk en Harry lieten in vijf uitzendingen een groot aantal balonnen op waarbij aan één een kaartje hing. De vinder van deze ballon kon de rug van Rob winnen. Henk heeft daarbij een speciaal pak aan maar maakt bij het oplaten telkens een fout waardoor Harry de balonnen steeds opnieuw moet opblazen.

Trivia[bewerken]

  • De tune van zowel Pisa als Verona is afkomstig van de song Dress me up as a robber van Paul McCartney.
  • Andere acteurs die regelmatig een bijdrage leverden aan de programma's waren Ferry de Groot en Bertus Botterman.
  • De liedjes werden geschreven door: Paul Post, Gerard Stellaard (onder andere Popie Jopie) en Henk Temming (onder andere "Kilo Utrecht Tango", "Koud hè" en "Tiet veur een pafke")
  • In 1983 verscheen een elpee van Pisa met de titel "Liefhebbers opgelet".

Externe link[bewerken]

KoudHe-website over Spaan en Vermeegen