Pitholmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pitholmen / Pitholm
Eiland in Zweden Vlag van Zweden
Pitholmen (Zweden)
Pitholmen
Situering
Landschap Norrbotten
Län Norrbottens län
Gemeente Piteå
Coördinaten 65° 17′ NB, 21° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte circa 50 km²
Hoogte 81 m
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Pitholmen of Pitholm is een Zweeds eiland in de Pite-archipel in de Botnische Golf.

Het eiland is als zodanig niet meer te herkennen aangezien het nog maar door een zeer dunne strook water gescheiden is van het Zweedse vasteland. De stad Piteå is gevestigd op beide oevers. De stadsdelen zijn door twee doorvoerwegen en een spoorverbinding verbonden. Op westelijk Pitholmen staan aan de waterstrook het ziekenhuis en stadhuis. Op het eiland verder de woonwijken Strömnäs, Strömsborg, Klubbgärdet, Norra Pitholm, het dorpachtige Södra Pitholm, Mossen, Furunäset en Munksund. Langs de zuidkust dan nog Skuthamn met haven. In het zuiden ligt dan het dorp Norra Stenarmen. Verspreid over het eiland liggen zomerhuisjes.

Het eiland wordt omringd door de Yttrefjord in het westen, de Pitsundet in het zuiden, de Pitezee in het oosten en de Haraholmsfjord in het noorden. Door de postglaciale opheffing heeft het eiland een aantal haar omringende eilanden opgeslokt: Nötön, Renön, Nörd Haraholmen, Sör Haraholmen. Via Sör Haraholmen kan men het eiland Bodön bereiken.

Het eiland heeft een eigen waterhuishouding, op het eiland ligt het meer Storträsket (letterlijk groot moerasmeer, nu alleen maar meer) alwaar ook het strand. Naast een meer heeft het ook een van de hoogste bergen van de Norrbotten-archipel. De berg Degersberget is 81 meter hoog en geeft een uitzicht over de Piteå-archipel en de stad. Het eiland is bebost met dennen en heide.

Langs de zuidoostkust loopt de spoorlijn tussen Piteå en de haven van Sör Haraholmen, in het begin met een aftakking naar het haventerrein van Skuthamn.