Pizza Hut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pizza Hut
Logo van Pizza Hut
Onderdeel van Yum! Brands
Onderdeel sinds 1997
Oprichting 1958
Hoofdkantoor Addison, Texas,
Verenigde Staten
Producten Pizza
Pasta
Website pizzahut.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Pizza Hut is de grootste restaurantketen ter wereld die gespecialiseerd is in pizza's. Het is een filiaalbedrijf, maar kent ook internationale franchisenemers. Het bedrijf werd opgericht in 1958 door twee studenten (Dan en Frank Carney) in Wichita. Het bedrijf werd in 1977 overgenomen door PepsiCo. Er zijn in totaal 12.000 restaurants, drive-inrestaurants en kiosken verspreid over 86 landen.

Vestiging in de Verenigde Staten

Pizza Hut werd verzelfstandigd van PepsiCo, Inc. in een bedrijf genaamd Tricon Global Restaurants (thans Yum! Brands) in oktober 1997 samen met Kentucky Fried Chicken en Taco Bell.

In veel landen wordt alleen frisdrank verkocht van het voormalig moederbedrijf Pepsi. In een aantal landen wordt ook bier getapt. De meeste Pizza Hut restaurants hebben ook een saladebar.

Pizza Hut in Frankrijk
Oud logo (1967-1999)

Een afgeleide versie van de Pizza Hut restaurants zijn de Pizza Hut Express kiosken (deze hebben een beperkt menu) die te vinden zijn in bijvoorbeeld winkelcentra, vliegvelden, warenhuizen, hotels en benzinestations.

De nieuwste loot aan de boom die Pizza Hut heet zijn de Pizza Hut Italian Bistro. Hier worden naast pizza ook pasta's, broodjes en kleine hapjes (de zogenaamde "appetizers") verkocht. De bedoeling is dat Pizza Hut bekend wordt als Italiaans restaurant in plaats van als een fastfood pizzeria.

Pizza Hut in Moskou

De voormalige franchises van Pizza Hut op spoorwegstations in Nederland waren in handen van Servex.

De eerste Pizza Hut van Nederland werd in 1973 geopend in het Noordeinde in Den Haag. Op 9 februari 2016 werd dit restaurant failliet verklaard.[1]

In 1984 opende Pizza Hut zijn eerste restaurant in België, namelijk te Brussel.

Pizza Hut was een van de eerste bedrijven men online bestellingen kon doen. Deze service bestaat sinds 1994.

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de sciencefictionparodiefilm Spaceballs werd Pizza Hut geparodieerd middels het karakter Pizza the Hutt, geïnspireerd op Jabba de Hutt uit de Star Wars-serie.
  • Zanger Eric Dikeb had een hit met het nummer "De Pizza Hut" en een bijbehorend dansje. In dit nummer werden ook Kentucky Fried Chicken en McDonald's genoemd.
  • In de film Demolition Man bestaan er geen fastfoodketens of restaurants meer, behalve Taco Bell. In grote delen van Europa waaronder Nederland werd een alternatieve versie van de film uitgebracht waarbij Taco Bell is vervangen door Pizza Hut.[2]
Zie de categorie Pizza Hut van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.