Place Saint-Lambert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Place Saint-Lambert
Place Saint-Lambert met het Paleis van de Prins-bisschoppen
Algemene informatie
Genoemd naar Lambertus van Maastricht
Openbaar vervoer Bussen

De Place Saint-Lambert (Nederlands: Sint-Lambertusplein) is een plein in de Belgische stad Luik. Onder het (verhoogde) deel van het plein bevindt zich het Archéoforum.

Het Paleis van de Prins-bisschoppen is gelegen aan het plein, dat in 1794 ontstond na de afbraak van de Sint-Lambertuskathedraal. Het plein draagt sinds 1827 de naam van de verdwenen kathedraal. Pas in 1829 waren de laatste sloopresten opgeruimd. Op het plein staan metalen zuilen die een idee geven van haar omvang.

Op 24 juli 1919 was het Sint-Lambertusplein het toneel voor de plechtige uitreiking van het Légion d'Honneur aan de stad Luik, uit dank voor de hardnekkige weerstand die het Von Schlieffenplan een beslissende vertraging had doen oplopen. President Raymond Poincaré, maarschalk Ferdinand Foch en koning Albert I waren aanwezig.

Op 13 december 2011 vond op het plein een aanslag plaats. Hierbij vielen 123 gewonden en kwamen zes mensen om het leven, onder wie de dader zelf.

Elk jaar op de vierde zondag van april vindt op dit plein de start plaats van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.

Aanpalende straten[bewerken | bron bewerken]

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

  • Philippe Raxhon, "Luik: de Sint-Lambertuskathedraal. De leegte van de Revolutie", in: Jo Tollebeek e.a. (eds.), België, een parcours van herinnering, vol. I, Plaatsen van geschiedenis en expansie, 2008, p. 164-177
Zie de categorie Place Saint-Lambert van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.