Place de la Bataille-de-Stalingrad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Place de la Bataille-de-Stalingrad
Place de la Bataille-de-Stalingrad (Parijs)
Place de la Bataille-de-Stalingrad
Coördinaten 48° 53′ NB, 2° 22′ OL
Arrondissement 10e, 19e
Quartier Hôpital-Saint-Louis, la Villette
Naam sinds 26 november 1993
De rotonde van Claude Nicolas Ledoux. Anno 2019 een restaurant en kunstgalerij.
De rotonde van Claude Nicolas Ledoux. Anno 2019 een restaurant en kunstgalerij.
Portaal  Portaalicoon   Parijs

De Place de la Bataille-de-Stalingrad (Plein van de slag om Stalingrad), van juli 1945 tot 26 november 1993 Place de Stalingrad, is een plein op de grens van het 10e en 19e arrondissement van Parijs.

Het plein ligt aan het Bassin de la Villette, en wordt gedomineerd door de Rotonde de la Villette, een voormalig tolhuis in de Muur van de Belastingpachters ontworpen door de architect Claude Nicolas Ledoux. Het plein had in de jaren 90 een erg dubieuze reputatie, er was veel drugshandel en het plein zelf was een kale vlakte. De sitatie veranderde met de komst van twee bioscopen aan weerszijden van het bassin; er vond daarna ook een uitgebreide opwaardering plaats van het plein, waarbij er nieuwe cafés geopend werden, bekroond in 2011 met de uitgebreide renovatie van de Rotonde de la Vilette en de vestiging van een restaurant daarin.

Het plein zelf wordt inmiddels veel gebruikt voor allerhande manifestaties, en des zomers ziet men ook leden van de Indiase gemeenschap uit de nabijgelegen rue Louis Blanc hier cricket spelen.

Het plein wordt bediend door de metrostations Stalingrad en Jaurès.

Zie de categorie Place de la Bataille-de-Stalingrad (Paris) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.