Placidus von Camerloher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Placidus von Camerloher
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Placidus Cajetanus Laurentius von Camerloher
Geboren 9 augustus 1718
Overleden 21 juli 1782
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Werk
Genre(s) Klassiek
Beroep Componist
Dirigent
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Gedenksteen voor Placidus von Camerloher bij het Dombergmuseum in Freising

Placidus Cajetanus Laurentius von Camerloher (Murnau am Staffelsee, 9 augustus 1718 - Freising, 21 juli 1782) was een Duits componist.

Leven[bewerken]

Camerloher was de zoon van een klerk. Hij studeerde aan de militaire academie in Ettal, waar men zijn muzikaal talent stimuleerde. Na het voltooien van zijn opleiding begon hij een theologiestudie in Freising en werd in 1744 tot priester gewijd.

Prins-bisschop Johan Theodoor van Freising stelde Camerloher aan als kapelmeester. In 1748 werd hij kanunnik in het klooster van St. Vitus niet ver van Freising en hij werd in 1753 kanunnik van het St. Andreasklooster in Freising. Nadat Johan Theodoor van Freising in 1744 het bisdom Luik had overgenomen werd Camerloher ook dirigent van kamermuziek en begeleidde de prins-bisschop op zijn vele reizen.

Camerloher stierf op 63-jarige leeftijd. Hij lag begraven onder het orgel van de inmiddels afgebroken St. Andreaskerk in Freising. Er zijn straten naar hem vernoemd in Ismaning bij München en in Freising, evenals het muzikale Camerloher-Gymnasium in Freising.

Literatuur[bewerken]

  • Wilhelm Heinrich Riehl: Camerloher, Placidus in: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 3, Duncker & Humblot, Leipzig 1876, S. 728.

Externe links[bewerken]