Plagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over het menselijk gedrag. Zie Plagen van Egypte voor de rampen die volgens de Bijbel Egypte overkwamen.

Plagen is het op speelse wijze prikkelen van een ander door middel van verbale en fysieke grapjes. Ook kan het plagen wederzijds zijn, en kan men ook een dier plagen. Verder kan plagen ook in een seksuele context voorkomen.

Methoden[bewerken | brontekst bewerken]

Plagen kan zowel lichamelijk als geestelijk geschieden. Lichamelijke plagerijen kunnen onder andere bestaan uit "plaagstootjes" met de vuisten, speels aan de haren of vlechten trekken ("meisjes plagen, kusjes vragen"), of iemand een poets bakken door bijvoorbeeld een scheetkussen op zijn of haar stoel te leggen. Psychologisch kan men iemand plagen door hem op een vriendelijke manier voor de gek te houden of een grap over die persoon te maken, zoals gebruikelijk in een Sinterklaasgedicht.

Gevolgen[bewerken | brontekst bewerken]

Vaak zullen beide partijen om de grap kunnen lachen. Soms wordt het plagen echter niet gewaardeerd en ontstaat er een conflict of ruzie. Ook kan het plagen overgaan in voortdurende treiterijen waartegen de ander zich niet kan of durft te verweren, dan spreken we van pesten.

Plagen en pesten[bewerken | brontekst bewerken]

Pesten wordt vaak ten onrechte voor plagen aangezien door ouders en docenten. Hierdoor ontgaat veel pestgedrag hen. Plagen en pesten verschillen echter fundamenteel, in de zin dat er bij plagen nog gelijkwaardigheid bestaat en bij pesten niet. Waar plagen op een gegeven moment ophoudt, gaat pesten (vaak eindeloos) door, voortdurend tegen dezelfde persoon.

Seksueel plagen[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de seks kunnen partners elkaar ook op verschillende manieren plagen. Meestal bestaat dit uit de partner zo opgewonden mogelijk maken, maar op een bepaald moment terug te trekken of de partner te verbieden iets te doen. Hierdoor wordt de seks spannender.