Plamena Mangova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plamena Mangova tijdens La Folle Journée in Nantes, 2009.

Plamena Mangova (Pleven, 1980) is een Bulgaarse pianiste die de tweede prijs behaalde in de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in 2007.

Biografie[bewerken]

Mangova begon haar opleiding bij de Russische Marina Kapatsinskaja aan de Staatsmuziekacademie Pancho Vladigerov in Sofia en gaf vroeg blijk van een uitzonderlijke muzikale begaafdheid. De pianiste behaalde de eerste prijs op het Internationaal Concours van Stresa en op de Pianowedstrijd van Koshitze, en in 1998 de derde prijs op het Internationaal Pianoconcours van Santander. Daarop volgde een concerttournee door Spanje met optredens met talrijke orkesten, onder leiding van dirigenten zoals Jean-Bernard Pommier, Victor Pablo Pérez, Peter Csaba en Milen Nachev. Ze behaalde de eerste prijs op het Cantuconcours voor piano en orkest (2002) en op de Internationale Kamermuziekwedstrijd ‘Vittorio Giu’ (2003, met violiste Alissa Margulis). In 1999 volgde de pianostudie aan de Escuela Superior de Musica ‘Reina Sofia’, bij Dmitri Basjkirov. Ze ontving er de ‘Prijs voor beste kamermuzikante‘ uit de handen van de Spaanse koningin. Haar andere leermeesters waren Galina Egiezarova, Claudio-Martinez Mehner, Marta Gulyas en Eldar Nebolsin. Voorts werd haar door Alicia de Larrocha in Andorra de Granadosprijs toegekend.

De pianiste werd in 2003 laureate van de Juventus-stichting in Cambrai (Frankrijk). In juni 2004 nam ze deel aan ‘Carte blanche voor Maxim Vengerov’ in het Amsterdamse Concertgebouw. Ze geeft ook regelmatig masterclasses. Ze volgt sinds 2004 een postgraduaat piano bij de Muziekkapel Koningin Elisabeth onder leiding van Abdel-Rahman El Bacha.

De pianiste behaalde de tweede prijs, Prijs van de Belgische Federale Regering, in de Koningin Elisabethwedstrijd 2007 (voor piano). Op dit concours speelde zij met een groot gevoel van stijlbesef de sonate van Schubert D 537. Van het plichtwerk wist Mangova de vorm van de compositie naar voren te brengen. Het tweede pianoconcerto van Franz Liszt kon alle toehoorders mateloos boeien. Deze prijs verhoogde haar naambekendheid aanzienlijk. Na de wedstrijd veranderde ze van manager die de vraagprijs verdubbelde tot € 3000.

Discografie[bewerken]

  • D. Sjostakovitsj: sonate voor piano N°1, 24 preludes op 32 FUGA LIBERA (FUG517)
  • S. Prokofjev: het volledig oeuvre voor viool en piano mit Tatiana Samouil CYPRES
  • L. Van Beethoven: Variaties op "La Stessa, La Stessisima", Sonata 23 'Appasionata', zes bagatellen op. 126 FUGA LIBERA - Gouden Label Beste CD seizoen 2008/09 Klassiek Centraal [1]