Plan 9

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plan 9
Logo
rio, gebruikersinterface van Plan 9
OS-familie Unix (geen variant, wel afgeleid)
Uitgebracht 1992
Laatste uitgave
(2003)
Kerneltype Microkernel
Licentie GPL 2[1] of[1] Lucent Public License Version 1.02[2])
Status Actief[3]
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Plan 9 from Bell Labs is een besturingssysteem dat ontwikkeld is door Bell Labs in New Jersey. In 1993 werd de eerste officiële uitgave uitgebracht. Bell verloor al snel de commerciële interesse in het project en maakte het in 2000 open source. In 2003 werd de vierde release uitgebracht, die echter niet open source is. De mascotte van Plan 9 is Glenda het Plan 9-konijn.

De naam van het systeem is afgeleid van de cultfilm Plan 9 from Outer Space.

Plan 9 is afgeleid van Unix, het is echter geen Unixvariant. Het kan wel de POSIX-omgeving simuleren, dus het is mogelijk om Unix-applicaties te importeren, ook kan het overweg met de socketinterface van Unix. Het kan draaien op een aantal platformen, namelijk x86, MIPS, Alpha, SPARC, PowerPC en ARM.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Plan 9 is anders opgezet dan vele hedendaagse besturingssystemen en is voornamelijk bedoeld voor netwerken waarin verschillende computers verschillende taken hebben. De filosofie achter Plan 9 is, dat alles als een file gerepresenteerd dient te worden – een concept dat men in Unix-achtige systemen (zoals Linux) ook terugvindt. Een ander concept dat wel anders is dan huidige Unix-achtige systemen is dat er geen verschil hoort te zijn tussen lokale objecten en remote objecten voor de gebruiker.

Een andere feature van Plan 9 was de zogenaamde union-directory. Dit is een concept, dat ervoor zorgt dat verschillende media aan één directory op het bestandssysteem kan worden toegekend op een transparante manier, dus zonder dat de gebruiker het merkt. Bijvoorbeeld het samenvoegen van een netwerkschijf met een lokale schijf kan een toepassing zijn. Veel Unixen kennen dat concept nu ook, maar in die tijd was het erg revolutionair.

Dit concept is zelfs uitgebreid naar de directory /dev, waar de bestanden die naar de apparaten verwijzen in de computer staan en zo directe toegang bieden. Zo kan een computer op een netwerk gebruikmaken van verschillende apparaten van een andere computer, zoals de geluidskaart of het beeldscherm.

Verschil met Linux[bewerken | brontekst bewerken]

Anders dan Linux is Plan 9 een compleet besturingssysteem en Linux monolithische kernel. Plan 9 werkt daarentegen met het principe van een microkernel. Dit betekent dat de kernel van Plan 9 een minimale hoeveelheid functies heeft, net genoeg om additionele functies te laden. Deze kunnen dan op gebruikersniveau draaien, gewoon als een proces. Het voordeel hiervan is dat als zo een proces vastloopt, de rest van het systeem onaangetast blijft.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]