Plan (organisatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Plan Nederland)
Ga naar: navigatie, zoeken

Plan (voorheen Foster Parents Plan) is een organisatie die zich bezighoudt met ontwikkelingssamenwerking. Plan heeft de grootste bekendheid gekregen door het financieel laten adopteren van kinderen in de derde wereld, maar geeft ook geld uit als medefinancieringsorganisatie.

Doel en activiteiten[bewerken]

Plan Nederland en Plan België zijn lid van Plan International, een internationale, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan werkt in vaak moeilijke en complexe omstandigheden aan blijvende verbeteringen in de levenssituatie van kinderen en hun families in ontwikkelingslanden. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 51 programmalanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Met het oog op draagvlakversterking en bewustwording, zet Plan Nederland zich in voor mondiale educatie en lobby in eigen land. Met educatieve projecten wil Plan Nederland kinderen en jongeren in Nederland betrekken bij ontwikkelingsproblematiek en de oneerlijke verdeling van welvaart in de wereld en hen oproepen solidair te zijn met hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden.

Geschiedenis[bewerken]

Plan is in 1937 opgericht door de Engelse journalist John Langdon-Davies. In de Spaanse Burgeroorlog hielp de organisatie weeskinderen en dakloze kinderen aan een veilig onderkomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de organisatie ook actief in Nederland, Frankrijk en België. In de loop van de vijftiger jaren verschoof het zwaartepunt van het werk langzaam naar landen buiten Europa. Inmiddels worden wereldwijd ruim 1 miljoen kinderen via Plan gesteund. De bijdragen van sponsors komen ten goede aan kindgerichte ontwikkelingsprojecten in de directe leefomgeving van de kinderen. De nadruk ligt daarbij op bescherming van kinderen, onderwijs, gezondheidszorg en inkomensverbetering. Kinderen worden nauw betrokken bij de projecten en hun mening wordt meegenomen in de projectontwikkeling en evaluaties.

In 1999 kwam het toenmalige Foster Parents Plan in opspraak omdat de schijn gewekt werd dat de financiële adoptie niet zo uitgevoerd werd als ze in de wervingscampagnes beweerden; het geld kwam niet bij de geadopteerde kinderen terecht, maar bij de gemeenschap waarin de kinderen wonen.[1] Na een stille periode kwam FPP terug als Plan.

Because I'm a Girl[bewerken]

Deze campagne wordt uitgevoerd omdat meisjes in ontwikkelingslanden het vaak moeilijker hebben dan jongens. Sinds 2007 brengt Plan jaarlijks een internationaal Because I am a Girl-rapport uit. Tot 2015 wordt daarin verslag gedaan van het leven van 140 meisjes over de hele wereld. Het wordt jaarlijks op 11 oktober, "wereldmeisjesdag", gepresenteerd.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]