Plan Odendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Plan Odendaal.

Plan Odendaal is de Namibische variant van het Zuid-Afrikaanse systeem van bantoestans of thuislanden. Het plan, gebaseerd op de uitgangspunten van apartheid, is een voorstel om gebieden toe te wijzen aan het zwarte en gekleurde deel van de bevolking met voor elke bevolkingsgroep zijn eigen reservaat, een Bantoestan.

In het begin van de jaren 60 van de 20e eeuw werd de Commissie Odendaal ingesteld om in navolging van Zuid-Afrika ook voor Zuidwest-Afrika een plan te maken voor thuislanden. Het plan ontstond in 1964 en werd officieel geïmplementeerd vanaf 1968. Circa 40% van het land werd toegewezen aan verschillende bevolkingsgroepen.

Het plan voorziet in de volgende thuislanden:

In de steden, zoals Windhoek, werden aparte wijken per bevolkingsgroep opgericht.

Hoewel 40% van het totale land niet slecht lijkt, gaat het veelal om droge, dorre, onvruchtbare stukken. Bovendien was de rest van het land bestemd voor het blanke deel van de bevolking, terwijl dat deel van de bevolking nog geen 8% van het totaal bedroeg.

Met de onafhankelijkheid van Namibië werden de thuislanden afgeschaft. De vruchtbare grond van het land is echter nog steeds slechts verdeeld onder meest blanke boeren.