Naar inhoud springen

Plan van Gool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Breed van architect Frans van Gool.
Sociale woningbouw in de Buikslotermeer van Zomers Buiten in het Plan van Gool.
Woonflat met 17 etages in het Plan van Gool aan Het Breed.

Het Plan van Gool (plaatselijk bekend als Het Breed, Het Laagt enzovoort) is een complex van 1.100 etagewoningen uit 1966-1970 in de Buikslotermeer in Amsterdam-Noord, ontworpen door architect Frans van Gool (1922-2015) en naar hem vernoemd.

Opdrachtgever was de gemeentelijke Dienst Stadsontwikkeling. De flats worden nu beheerd door de corporaties Ymere en Eigen Haard.

Een van de uitgangspunten was de opvatting van Van Gool dat het verschil tussen binnen en buiten zeer duidelijk moet zijn. Geen geleidelijke overgang dus van publieke naar private ruimtes.

Er zijn elf lange blokken met vijf woonlagen. De flats zijn gegroepeerd rond groene binnenhoven. De gebolde balustrades van de balkons en de deels glazen gevels zijn bijzondere kenmerken van de flats. De verschillende gebouwen zijn met luchtbruggen, de zogenaamde 'aviobruggen', met elkaar verbonden. Deze liggen tussen de brede galerijen op de derde etage. Ook op Schiphol zijn er veel van dergelijke, maar beweegbare, aviobruggen voor de toegang tot de vliegtuigen, die ook door Van Gool zijn ontworpen.

De flats zijn niet ontworpen als galerijwoningen, maar als gestapelde portiekwoningen. De galerijen waren aanvankelijk openbaar toegankelijk. Bij een renovatie werden zijn 2013-2016 afgesloten en er kwamen entreegebouwtjes onderaan de trappenhuizen.

De woningen hebben adressen aan Het Hoogt en Het Laagt in het oostelijke deel en Benedenlangs en Bovenover in het westelijke deel. De lager gelegen woningen liggen aan Het Laagt en Benedenlangs, de hoger gelegen woningen liggen aan Het Hoogt en Bovenover.

Aan de noordzijde van het complex staan twee torenflats met 17 etages. Deze zijn gelegen aan Het Breed.

In 2022 werd het complex aangewezen tot gemeentelijk beschermd stadsgezicht.

Zie de categorie Plan van Gool van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.