Plaquette voor het gevallen spoorwegpersoneel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De plaquette op het station Ede-Wageningen.
Idem voor Deventer

Een plaquette voor het gevallen spoorwegpersoneel is een koperen of bronzen gedenkplaat, te vinden op diverse oudere Nederlandse spoorwegstations. Op de gedenkplaat staan de namen vermeld van het NS-personeel dat is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Beschrijving[bewerken]

De plaquettes zijn gemaakt van koper of brons en hebben een afmeting van ongeveer 50 bij 50 cm. Op de plaquette staat de tekst:

Ter gedachtenis aan den gevallene 1940-1945, of
Ter gedachtenis aan hen die vielen 1940-1945.

Onder deze tekst staan de namen van het personeel dat is omgekomen en werkzaam was op of bij het station waar de plaquette is aangebracht. Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige logo van de Nederlandse Spoorwegen. De meeste plaquettes zijn ontworpen door ir H.G.J. Schelling en werden gemaakt door NV Ateliers voor Kunstnijverheid Winkelman te Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Direct na de Tweede Wereldoorlog besloot de directie van de NS alle omgekomen personeelsleden te herdenken met identieke plaquettes. Ze zijn toen op 110 stations binnen Nederland aangebracht. Een aantal van de plaquettes (zoals in Station Leiden) is in de loop der jaren, bijvoorbeeld bij verbouwingen, verwijderd. De namen van alle omgekomen personeelsleden staan ook op het Monument voor het gevallen spoorwegpersoneel in Utrecht.