Plasma (KDE)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plasma
Logo
Plasma in KDE 4
Ontwikkelaar Aaron Seigo als projectleider en anderen
Uitgebracht 2008
Recentste versie 5.19 
(9 juni 2020)
Status Actief
Besturingssysteem Linux en Unix
Geschreven in C++
Categorie Widgetengine, desktop
Licentie LGPL
Versiebeheer
Website (en) www.plasma.kde.org
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Plasma is de desktop en gebruikersinterface van KDE 4, een versie van het K Desktop Environment. Het voegt qua functionaliteit de KDE3-onderdelen Kicker (paneel), KDesktop en SuperKaramba (widgetengine) samen tot een volledig geïntegreerde applicatie. Plasma is daardoor in principe het zichtbaarste onderdeel van KDE 4.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Centraal in Plasma staan widgets en mini-programma's die samen Plasmoids genoemd worden, en op de desktop of in het paneel geplaatst kunnen worden. Een belangrijke eigenschap van Plasma is dat er geen echt onderscheid meer is tussen panelen, widgets en plasmoids, aangezien ze op dezelfde manier gemaakt en gebruikt kunnen worden. Het enige verschil tussen het paneel en de desktop met andere plasmoids is dat ze zogenaamde containments zijn, wat inhoudt dat het plasmoids zijn die in staat zijn om een ander plasmoid te bevatten.

De plasmoids kunnen in Javascript, Python of Ruby worden geschreven via de Kross scripting framework API van KDE 4, naast het obligate C++.

Deze plasmoids kunnen op een makkelijke manier worden geanimeerd en kunnen gebruikmaken van Scalable Vector Graphics voor een goede herschaalbare weergave. Alle Plasmoids hebben twee verschillende weergaven: een desktopweergave en een paneelweergave. Plasmoids kunnen van de desktop naar het paneel worden gesleept en omgekeerd. De plasmoid zal dan automatisch zijn weergave aanpassen.

Plasma is compatibel met de oude SuperKaramba widgets, Google Gadgets en de widgets van Apple Dashboard, ondersteuning voor de widgets van de webbrowser Opera zal later volgen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]