Plastieken Walvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het gelijknamige stripalbum, zie De plastieken walvis

De plastieken walvis is een fictief toestel uit de stripreeks Jommeke. De plastieken walvis werd uitgevonden door Professor Jeremias Gobelijn.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De plastieken walvis wordt geïntroduceerd in het album De plastieken walvis, het vijftigste in de reeks.

Het is een duikboot in de vorm van een walvis gemaakt uit een speciale plasticsoort die nog sterker is dan ijzer, staal en beton. Omwille van de vorm en zijn materiaal heeft deze uitvinding de naam de 'plastieken walvis' gekregen. De duikboot heeft een blauwe kleur. Met deze duikboot is het mogelijk om tot grote diepte te duiken en is het mogelijk de diepzee te onderzoeken. Het vaart ook bijzonder snel. Dankzij de plastieken walvis kunnen Jommeke en zijn vrienden onder water verre reizen maken om er avonturen te beleven.

Bij de plastieken walvis horen enkele futuristische duikpakken die de mensen in de duikboot toelaten om via de buizen op de rug van de walvis het schip te verlaten en binnen te komen terwijl het onder water ligt. In de eerste albums zijn de duikpakken glazen buizen met voeten en een schroef. Later zijn er wendbaardere duikpakken met armen en benen, maar nog steeds met een buisvormig kopstuk. De pakken laten de mensen toe om met hun gewone kledij in het pak te kruipen.

De walvis is ouder dan de vliegende bol, een andere uitvinding van de professor waarmee de vrienden later in de reeks veel meer zullen reizen. Hierdoor komt de walvis in de reeks stilaan minder voor. Ze wordt echter toch nog vaak gebruikt wanneer men een verhaallijn in of onder water wil laten afspelen. Later zal de professor nog een andere duikboot ontwikkelen, de 'diepzeespinnenkop' in het album Het zwarte prikgevaar.

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

De plastieken walvis komt voor in de albums : De plastieken walvis , De zingende oorbellen, Alarm in de rode baai, De haaienrots, Het monster uit de diepte, Het probleem van Jeff Klaxon, De vurige inktvis, De komkommerprinses, Het Zeemeerdinges, De blauwe wenssteen, De onderwatertoerist ...