Plat dambordje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Plat dambordje
Plat dambordje
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Pertusariales
Familie:Megasporaceae
Geslacht:Circinaria
Soort
Circinaria calcarea
(L.) A. Nordin, Savić & Tibell (2010)
apothecia
Synoniemen

Aspicilia calcarea
Aspicilia calcarea' var. concreta
Lecanora calcarea
Parmelia calcarea
Urceolaria calcarea

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Plat dambordje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het plat dambordje (Circinaria calcarea) is een korstmos uit de familie Megasporaceae. Het groeit vooral op horizontale oppervlakken van harde kalksteen, zoals oude grafzerken en dijkbekleding. Hij is te onderscheiden van het rond dambordje (Circinaria contorta) door de scherpe rand.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het plat dambordje is een helderwitte korstvormige soort met kratervormige, zwarte apothecia met deels witte berijping. Het thallus bestaat uit areolen, die naadloos in elkaar overvloeien. De kleur is witachtig, bleekgrijs of okerkleurig en de vorm is cirkelvormig. Onder vochtige omstandigheden kan de kleur heldergroen zijn. Het thallus kan zijn omgeven door een donker prothallus. Het thallus is dik en opgedeeld door fijne barstjes in een groot aantal eilandjes. In deze eilandjes zijn de apothecia zichtbaar als kleine zwarte puntjes. De zwarte apothecia zijn hoekig tot stervormig, ingezonken en vaak berijpt. De apothecium-rand is opvallend opgericht en in dezelfde kleur als het thallus.

Als het thallus niet wordt verstoord kan deze 30 jaar oud worden en een grootte van 30 cm bereiken. Het thallus wordt gegeten door onder andere slakken.

Dit korstmos vertoont geen determinerende kleurreacties.

Het lijkt soorten uit het geslacht Granietkorst (Lecidea), maar deze hebben een donkere apotheciumrand.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is het een vrij zeldzame tot vrij algemene soort die door het gehele land voorkomt. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd.