Naar inhoud springen

Pleiaden (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de sterrenhoop, zie Plejaden (Zevengesternte)
Pleiaden
αἱ Πλειάδες, hai Pleiádes
Pleiaden
Oorsprong Griekse mythologie
Cultuscentrum Cyllene
Gedaante nimfen
Associatie personificaties van het Zevengesternte
Verwantschap
Ouders Atlas en Pleione
Siblings Hyaden
Partner Artemis (metgezel)
Nakomelingen Dionysos (adoptief)
De Pleiaden. Elihu Vedder, 1885
Portaal  Portaalicoon   Religie

De Pleiaden (Oudgrieks αἱ Πλειάδες hai Pleiádes) waren zeven nimfen uit de Griekse mythologie, de dochters van de Titaan Atlas en de Oceanide Pleione.

Ze werden geboren op de berg Cyllene. De Pleiaden waren samen met hun zusters, de Hyaden (gezamenlijk ook wel de Atlantides genoemd), de metgezellen van de godin Artemis. Deze nimfen zorgden ook voor de pasgeboren god Dionysos. Ze waren de personificatie van het Zevengesternte.

De zeven zusters[bewerken | brontekst bewerken]

De zeven Pleiaden waren:

Mythen[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de vader van de Pleiaden, Atlas, het hemelgewelf op zijn schouders moest torsen, achtervolgde Orion de zeven zusters en probeerde hen het hof te maken. Om Atlas gerust te stellen veranderde Zeus de Pleiaden eerst in duiven en later in het zevengesternte. Men zegt dat Orion de zusters nog steeds door de hemel achtervolgt. Volgens een andere mythe pleegden de zusters tegelijkertijd zelfmoord omdat ze het lot van hun vader ondraaglijk vonden, en zette Zeus ze uit medelijden aan de hemel.

In het zevengesternte zijn voor de meeste mensen slechts zes van de zeven sterren goed zichtbaar op Aarde; van de zevende ster wordt gezegd dat het Merope is, die zich schaamt omdat ze een relatie had met een sterfelijke man, in plaats van met goden zoals haar zusters. De ster die in moderne sterrencatalogi de naam Merope draagt, is echter niet de zwakste.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pleiades (mythology) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.