Plein (Houten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Plein
Eetcafé De Tapperij Willem de Zwijger Plein 21 hoek Vlierweg (rijksmonument)
Geografische informatie
Locatie       Houten
Begin Loerikseweg
Eind Burgemeester Wallerweg
Lengte 0,35 km
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Opvallende gebouwen Monumentale huizen, winkels en bedrijven
Overig Pleinkerk

Het Plein (Oude Dorp) is een plein in de Nederlandse plaats Houten. Het Plein loopt vanaf de Loerikseweg en tot aan de Burgemeester Wallerweg. Er bevinden zich tal van monumentale huizen en bedrijven aan het Plein alsook de monumentale Pleinkerk. Op het Plein komen verder de Vlierweg, de Koningin Julianastraat en de Prins Bernhardweg uit.

De straatnaam bestaat sinds 1962. Daarvoor heette het Brink. Na de fusie met de gemeente Schalkwijk waren er twee Brinken in de gemeente en kreeg De Brink in Houten een andere naam: Het Plein.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Plein was oorspronkelijk een meent. Het bestond uit een groep boerderijen om een gemeenschappelijke dorpsweide. Door de komst van restaurant De Roskam verplaatste in de 17e eeuw het centrum van alle activiteiten zich naar deze dorpsweide.

Tussen 1875 en 1936 was midden op de Brink de dorpspomp te vinden. Tevens was er een openbare school aanwezig en het Houtens gemeentehuis. Na een bombardement op 28 november 1944 werd de school vernield. Het gemeentehuis werd in 1957 afgebroken, waardoor er meer ruimte ontstond.[1] Door een herinrichting ontstond het huidige plein. De dorpspomp werd tijdens de renovatie van de Brink in 1957 door een vrachtwagen vernield.[2]

Thans bevindt zich op het huidige dorpsplein een replica van de Schalkwijkse dorpspomp en is ook de muziektent weer in ere hersteld.[3][4]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Plein (Houten) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.