Plestiodon skiltonianus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plestiodon skiltonianus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Western Skink.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Familie:Scincidae (Skinken)
Geslacht:Plestiodon
Soort
Plestiodon skiltonianus
Taxondetails

Boulenger, 1852
Holotype: ANSP 9371


Afbeeldingen

Wikispecies

Afbeeldingen Plestiodon skiltonianus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Plestiodon skiltonianus is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae).

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De skink bereikt een lichaamslengte van ongeveer 5,5 tot 8,5 centimeter en inclusief de staart is de lengte ongeveer 20 centimeter.[2] De lichaamskleur is bruin tot donkerbruin met aan weerszijden van de vrij platte rug twee brede lichtere tot bijna witte strepen, evenals een iets smallere streep op iedere onderzijde van de donker gekleurde flank, en een oranjegele buik. Juvenielen hebben een knalblauwe staart, maar er zijn meer soorten waarbij jongere dieren deze staartkleur hebben, zoals Plestiodon inexpectatus.

Levenswijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit ongewervelden zoals insecten die tussen de bladeren van de strooisellaag gezocht worden, want klimmen doet deze soort niet graag. De hagedis is dagactief maar leidt een verborgen bestaan vanwege het schuwe karakter en de vaste stek onder een steen of een holletje onder de grond. Bij het minste of geringste schiet het dier met veel geritsel in het hol om er lange tijd niet meer uit te komen. Plestiodon skiltonianus is een goede graver en maakt holletjes die tot enkele malen de eigen lengte zijn.

Er wordt een korte winterslaap gehouden, juvenielen beginnen daar later aan omdat ze in de nazomer worden geboren en ze zich eerst vol moeten proppen zodat ze genoeg reserves hebben om de winter te overleven. Na twee tot meestal drie jaar is de skink geslachtsrijp, de hagedis heeft een levensverwachting van ongeveer zes jaar.

Naamgeving en taxonomie[bewerken]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Spencer Fullerton Baird|Baird]] en Charles Frédéric Girard in 1852. Oorspronkelijk werd de naam Plestiodon skiltonianum gebruikt. De soort behoorde lange tijd tot het geslacht Eumeces maar dit wordt beschouwd als verouderd.[3] De skink is vernoemd naar Dr. Avery J. Skilton, die exemplaren van de skink verzond aan Baird en Girard, de beschrijvers van de soort.

Samen met Gilbert's skink (Plestiodon gilberti) en de soort Plestiodon lagunensis, vormt Plestiodon skiltonianus de zogenaamde skiltonianusgroep, een groep van soorten die op DNA-niveau enkele belangrijke overeenkomsten vertoont. Hier is echter nog geen volledige duidelijkheid over en deze indeling wordt ook wel betwist.

Ondersoorten[bewerken]

Er zijn vier ondersoorten die allemaal een iets ander verspreidingsgebied hebben, te weten;

Verspreidingsgebied in het rood.

Deze laatste ondersoort is de meest algemeen voorkomende, en is te vinden in het zuiden van Brits-Columbia in Canada en in het deel van de Verenigde Staten ten westen van de Rocky Mountains.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Plestiodon skiltonianus komt voor in delen van westelijk Noord-Amerika, in Canada, de Verenigde Staten en Mexico De skink is een van de vijf hagedissensoorten die tot in Canada voorkomen waar het vanwege het koele klimaat niet erg geschikt is voor reptielen. In de Verenigde Staten komt de soort voor in de staten Arizona, Colorado, Nebraska, New Mexico, South Dakota, Texas, Utah en Wyoming.

De skink is niet gebonden aan een habitat, en is zowel in laaglanden als tot 2000 meter boven zeeniveau en hoger te vinden. Uitgestrekte gebieden met liefst lage vegetatie zoals steppen en prairies of gebieden met een zich net ontwikkelende vegetatie hebben de voorkeur. Liefst zoekt de hagedis wat vochtigere plaatsen op, maar kan ook worden gevonden op drogere hellingen, dichtbegroeide bossen worden gemeden.

Bronvermelding[bewerken]