Plexus chorioides

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Plexus chorioideus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Aderlijke vlechting
Plexus chorioides
Vierde ventrikel
Vierde ventrikel
doorsnede zij- en derde ventrikel.
doorsnede zij- en derde ventrikel.
Synoniemen
Latijn plexus chorioideus[1]

plexus choroideus[2]
plexus choroidalis[3]

Oudgrieks χοριοειδές πλέγμα[4]
Nederlands vaatvlecht[5]

vaatnet[5]

Portaal  Portaalicoon   Biologie

De plexus chorioides[6] of aderlijke vlechting is een onderdeel in de hersenen, waar hersenvocht aangemaakt wordt.[7] Dit gebeurt op plekken waar de pia mater en de weefselwand met elkaar in contact komen. Deze gebieden liggen aan de rand van de hersenventrikels. Het hersenvocht wordt voornamelijk in de plexus chorioides van de beide zijventrikels en in geringe mate door de plexus chorioides van de 3e en 4e ventrikel geproduceerd. Capilaire bloedvaten voeren bloed aan voor cellen van de plexus chorioides, welke hieruit de componenten filteren die als hersenvocht in de ventrikels uitgescheiden worden.

Naamgeving[bewerken]

De Latijnse naam plexus chorioides is een vertaling van het Grieks χοριοειδές πλέγμα chorioeidés plégma,[4] terug te vinden bij de Griekse arts Galenus.[4] Daarbij heeft het woord πλέγμα de betekenis van vlecht[4], afgeleid van het Griekse werkwoord πλέκειν plékein, vlechten.[8] De Latijnse vertaling plexus, ook met de betekenis vlecht,[9] is afgeleid van het soortgelijke werkwoord plectere, vlechten.[8]

Het Griekse woord χοριοειδές chorioeidés, vliesachtig[4] is afgeleid van χόριον chórion.[8] Bij de Griekse arts Galenus was het χόριον het buitenste vlies van de vrucht.[10][4] Vandaar ook de huidige betekenis van chorion als vruchtvlies.[11]

Een kenmerk van het χόριον in de betekenis van vruchtvlies is zijn grote vaatrijkheid.[10]. Andere vaatrijke vliezen zijn ook vernoemd naar het χόριον vanwege de vaatrijke gelijkenis,[12][10] zoals het vaatvlies van het oog (chorioides) als χοριοειδής χιτών chorioeidés chitõn door Galenus[4] en het zachte hersenvlies (pia mater) als χοριοειδής μῆνιγξ chorioeidés meninx door Herophilus.[4] De Nederlandse anatoom Frederik Ruysch sprak ook over aderlijke vlechting ('aderlyke vlegtinghe').

Naast de schrijfwijze plexus chorioides komt men nog de schrijfwijze plexus chorioideus,[2][13] plexus choroideus [14][15][1] en plexus choroidalis [3] tegen. Daarbij is chorioideus een verkeerde omzetting[16][17] van Grieks χοριοειδές/ής naar het Latijn. De schrijfwijze zonder -i, wordt door meerdere werken[12][4] als fout bestempeld. Hyrtl[10] schrijft deze lange overlevering van de vorm χοροειδής toe aan overschrijffouten van de kopiisten van weleer.