Naar inhoud springen

Pljevlja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pljevlja
Пљевља
Gemeente in Montenegro Vlag van Montenegro
Wapen van Pljevlja
Kaart van Pljevlja
Coördinaten 43°21'23,82"NB, 19°21'0,75"OL
Algemeen
Oppervlakte 1346 km²
Inwoners 30.786 (in hoofdplaats 19.489)
(27 inw./km²)
Politiek
Burgemeester Miloje Pupović - Socialistische Volkspartij van Montenegro
Overig
Kenteken PV
Netnummer 52
Website pljevlja.me
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Europa

Pljevlja (Montenegrijns: Пљевља; Albanees: Plevlë of Tashlixha; Turks: Taşlıca) is een gemeente in Montenegro. De gemeente ligt in het noorden van het land. Pljevlja grenst aan de gemeenten Žabljak, Bijelo Polje en Mojkovac en aan de staten Servië en Bosnië en Herzegovina. Met een oppervlakte van 1346 km² is het de op twee na grootste gemeente van het land. De stad ligt op een hoogte van 770 m. Pljevlja de geboorteplaats is van Gojko Ružičić Servisch-Amerikaans taalwetenschapper[1].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vroegste sporen van bewoning in Pljevlja stammen uit 40.000 tot 50.000 voor Chr. en laten zien dat er toen al handelsbetrekkingen waren met wat nu Oost-Europa heet.

Door de eeuwen heen was Pljevlja een stad van waar verschillende beschavingen elkaar ontmoetten. Eeuwenlang maakt de stad deel uit van het Byzantijnse rijk, in 1430 komt zij onder Ottomaanse heerschappij. Belangrijke internationale verbindingswegen tussen de kust van Dubrovnik en Kotor met de oostelijke delen van de Balkan, voornamelijk Thessaloniki en Constantinopel, lopen door het gewest.

Natuur en klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

De natuur rond Pljevlja is ruig, met dicht beboste heuvels en bergen. Het dunbevolkte landschap bestaat grotendeels uit hooggebergte, met diepe ravijnen, waarin zich wild stromende rivieren omlaag storten, honderden jaren oude oerbossen maar ook uit uitgestrekte plateaus met graslanden. De zomers zijn vrij warm, en in de winter valt er doorgaans veel sneeuw.

Durmitor[bewerken | brontekst bewerken]

Nationaal park Durmitor is het beschermde berggebied van Montenegro met de hoogste toppen van de Dinarische Alpen en vele gletsjermeren. In het park leven ruim 160 vogelsoorten, veel van Montenegro's beschermde diersoorten, meer dan 1300 plantensoorten,waaronder oude en endemische soorten. Sinds 1980 staat het park op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Đurđevića-Tarabrug[bewerken | brontekst bewerken]

Het 1300 m diepe ravijn van de Tara doorsnijdt het park en grenst het gemeente Pljevlja waarin zich onder meer het skidorp Žabljak bevindt.

Draga Canyon[bewerken | brontekst bewerken]

De Draga is de zijrivier van Tara; zij is 11,2 kilometer lang en is gevormd uit een aantal bronnen onder de pieken van Ljubisnja. Het stroomt door een nauwe en 800 m diepe en 7 km lange canyon. De Siberische den en Alpenden groeien hier naast elkaar, sommige bossen zijn al eeuwenlang niet door menselijk ingrijpen verstoord; de zogeheten oerbossen. De bergen reiken tot meer dan 2000 m hoogte en zijn vrijwel geheel bedekt met dennen, beuken en jeneverbessen. De regio is een waar eldorado voor alpinisten, bergwandelaars, skiërs en natuurliefhebbers. In de zeldzame vruchtbare valleien zijn er vele pittoreske bergdorpjes met eeuwenoude Orthodoxe kloosters. Vele kloosters hebben interessante Byzantijnse iconen en muurschilderingen.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

In Pljevlja domineren christelijke denominaties, maar de secularisatie in de stad is voortgeschreden. Ook heeft de islam aan belang gewonnen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 was de samenstelling van de bevolking:

In 2003 was de samenstelling:

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

FK Rudar Plevlja is een voetbalclub uit Pljevlja en werd in 2010 landskampioen van Montenegro.

Geboren in Pljevlja[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Geschichte der Serben, 1911–18, unvollendet. Bd. 1 Bis 1371; Bd. 2 1371–1537. Gotha: Perthes, o. J. (Nachdruck Amsterdam: Hakkert, 1967).
  • Die Handelsstrassen und Bergwerke von Serbien und Bosnien während des Mittelalters: historisch-geographische Studien. Prag: Verlag der Königlich Böhmischen Gesellschaft der Wissenschaften, 1879
  • Die Heerstrasse von Belgrad nach Constantinopel und die Balkanpässe. Prag: Tempsky, 1877.
  • Das christliche Element in der topographischen Nomenclatur der Balkanländer. Wien: Gerold, 1897
  • Staat und Gesellschaft im mittelalterlichen Serbien. Studien zur Kulturgeschichte des 13.-15. Jahrhunderts. Wien 1912 (Fotomechanischer Nachdruck Leipzig: Zentralantiquariat der DDR, 1974)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]