Plofkraak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geldautomaat in Berlijns metrostation na plofkraak

Een plofkraak is een misdaad waarbij een geldautomaat tot ontploffing wordt gebracht, waarna de bankbiljetten kunnen worden meegenomen. De criminelen laten een brandbaar gas zoals acetyleen in de automaat lopen nadat zij de openingen in het apparaat met kit hebben gedicht. Het gas in de automaat wordt tot ontploffing gebracht, waardoor het papiergeld vrijkomt.

Er kan bij de werkwijze van criminelen een onderscheid worden gemaakt tussen de zogenaamde professionelen en de amateurs. Amateurs richten vaak enorme (bouwkundige) schade aan zonder dat ze toegang krijgen tot de kluis van de geldautomaat. Een vakkundige kraker weet exact hoeveel gas er gebruikt moet worden, welk gas (of combinatie van gassen) gebruikt moet worden en wat de meest gunstige plek in de geldautomaat is om het gas in te voeren. Hierdoor zal er een afgemeten explosie plaatsvinden die uitsluitend de kluisdeur ontwricht, waardoor de geldcassettes weg te nemen zijn.[bron?]

Er zijn maatregelen mogelijk die een explosie sterk onderdrukken, waardoor de schade geminimaliseerd wordt. Zo zijn er drukmatten, die een deel van de schokgolf absorberen. Dit kan voldoende zijn bij relatief kleine explosies. Er bestaat ook een methode die het gas detecteert en verdrijft en vervolgens de explosie voor onbepaalde tijd actief onderdrukt. Gekoppeld aan een alarmdoormelding naar de politie wordt bovendien de pakkans vergroot.

Ook kunnen maatregelen worden getroffen, die het de daders moeilijk maakt om na de explosie geld te mee te nemen. Zo'n maatregel is mistbeveiliging of het plaatsen van tralies achter de geldcassettes. Plofkraken worden anno 2013 met enige regelmaat uitgevoerd in meerdere Europese landen.

Als maatregel om plofkraken tegen te gaan werd in Nederland in december 2019 besloten om alle geldautomaten tussen 23:00 en 7:00 te sluiten. Dit zou het minder aantrekkelijk moeten maken voor criminelen om plofkraken te plegen.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]