Plopsa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Plopsa is de benaming die regelmatig gebruikt wordt voor diverse mediadoeleinden door de Vlaamse producent van kinderprogramma's Studio 100. De naam Plopsa is afgeleid van de eerste twee personages van Studio 100: Plop en Samson.

Plopsa krant[bewerken]

De Plopsa krant was een blad waarin spelletjes en artikels stonden waar de figuren van Studio 100 centraal stonden. Het blad verscheen voor de eerste keer in 2000 en eind 2003 voor de laatste keer. Ze verscheen gratis bij de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Dit blad was de opvolger van de Samson en Gert-krant, die men iedere zaterdag gratis als bijlage kreeg bij Het Laatste Nieuws en bij de Gazet van Antwerpen. Na de Plopsa krant, kwam er voor kinderen bij Het Laatste Nieuws de Disney krant. Vanaf 2010 zit er elke zaterdag een nieuwe bijlage bij: de Studio 100 krant.

Plopsa themaparken[bewerken]

De naam Plopsa wordt ook gebruikt voor de themaparken van Studio 100.

België[bewerken]

Eind 1999 nam Studio 100 het Meli-park in Adinkerke, in de kustgemeente De Panne, over. Na grondige verbouwingen in het pretpark, kreeg het park een nieuwe naam: Plopsaland. Sinds begin 2006 wordt de naam Plopsaland De Panne toegepast om duidelijk het verschil te maken met de andere Plopsa-pretparken. In 2011 opende er een overdekt gedeelte, genaamd 'Mayaland', over het figuurtje Maja de Bij.

Op 24 december 2005 opende in Hasselt een gloednieuw indoor-themapark: Plopsa Indoor Hasselt. Dit is het eerste overdekte themapark in België. Eind 2005 nam de groep ook Télécoo over. Op 15 juli 2007 kreeg dit park ook een nieuwe naam: Plopsa Coo. Op 13 juli 2013 werd een Plopsa Theater in de Panne geopend.

Nederland[bewerken]

29 april 2010 opende er in het Nederlandse Coevorden, in Dalen, het eerste Nederlandse Plopsa-park. Het park is een overdekt themapark zoals in Hasselt en is gelegen bij Center parcs, waarmee Studio 100 samenwerkt. Plopsa Indoor Coevorden is de naam van het themapark.

Duitsland[bewerken]

Op 3 november 2010 maakte de Plopsa-groep bekend dat ze het Duitse themapark Holiday Park hebben overgenomen. In een periode van vier jaar zal het park gethematiseerd worden naar Studio 100-figuren en zal er zo'n 25 miljoen euro in gestopt worden. In 2012 opende er een nieuwe ingangszone en een eigen 'Mayaland'. Tijdens de winterperiode van 2012-2013 heeft Plopsa kleine opknappingswerken doorgevoerd in het park.

Volgens de Duitse nieuwswebsite 'Berliner Zeitung' zou Plopsa interesse hebben om het Spree-Park in Berlijn over te nemen. Het park sloot z'n deuren in 2001. Plopsa heeft hierop nog niet gereageerd.

Plopsa.tv[bewerken]

Plopsa, of soms ook wel "Plopsa.tv" om het verschil duidelijk te maken met de themaparken, is een kinderblok op Waalse televisiezender Club RTL. In dit kinderblok komen populaire programma's van Studio 100 voor, zoals Le Lutin Plop, Fred & Samson, Bumba, Wizzy & Woppy en Mega Mindy.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties