Plosjtsjad Ilitsja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Plosjtsjad Ilitsja
Площадь Ильича
De middenhal
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 8 van Moskou Kalininskaja-radius
Stationsnummer 083
Opening 30 december 1979
Constructie
Type Pylonenstation
Perrons 2
Perronsporen 2
Diepte 46 meter
Stadsgewestelijknet
Moskva Tovarnaja
Serp i Molot (vanaf 2021)
Aansluitend(e) metrostation(s)
Lijn Station
Rimskaja
Overig openbaarvervoer
Spoorwegstation(s) Serp i Molot
Tramlijn(en) 12, 38, 46
Buslijn(en) M8, 40, 40k, 125, 340, 365, 567, 730, H4
Trolleylijn(en) 53
Route
Metrolijn 8 van Moskou Richting Volgend station
Novokosino Aviamotornaja
Tretjakovskaja Marksistskaja
Ligging
Okroeg Centrum (Центральный)
Coördinaten 55° 45′ NB, 37° 41′ OL
Plosjtsjad Ilitsja (metro van Moskou)
Plosjtsjad Ilitsja
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Plosjtsjad Ilitsja (Russisch: Площадь Ильича) is een station aan de Kalininsko-Solntsevskaja-lijn van de Moskouse metro. Het station is destijds genoemd naar het bovenliggende plein dat inmiddels Rogosjkaja Zastavaplein heet. Ilitsja verwijst naar Lenin de eerste premier van de Sovjet-Unie. In 1991 werd, na het uiteenvallen van de Sovjet Unie, voorgesteld om het plein en het station Rogosjkaja te noemen, het plein werd omgedoopt het station niet.

Ligging en toegangen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt in de wijk Taganski en werd geopend op 30 december 1979 als onderdeel van het initiële traject van de Kalininsko-Solntsevskaja-lijn. Het station is een pylonenstation op 46 meter onder de Sjosse Entoeziastov. De perrons zijn met roltrappen verbonden met de ondergrondse verdeelhal onder het Rogosjkaja Zastavaplein. De verdeelhal kent een toegang naar het bovengelegen plein en via een voetgangerstunnel onder de Sjosse Entoeziastov zijn ook andere toegangen bereikbaar. Daarnaast is via trappen vanuit de middenhal station Rimskaja aan de Ljoeblinsko-Dmitrovskaja-lijn te bereiken. Bovengronds zijn haltes voor bussen, trams en trolleybussen te vinden en de voorstadshalte Serp i Molot (Hamer en Sikkel), aan de spoorlijn naar Nizjni Novgorod, ligt aan de noordkant van het plein.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is een pylonenstation, gebouwd volgens een standaardontwerp met gietijzeren schachtringen, op 46 meter diepte. De gewelfde plafonds boven de perrons en de middenhal worden aan beide kanten van de middenhal ondersteund door acht massieve pylonen die zijn bekleed met rood Salietimarmer. Deze pylonen zijn ook paleontoligisch interessant vanwege de fossielen die er in te vinden zijn. De vloer bestaat uit Savasajski-, German- en Gabbro-graniet in de kleuren grijs, zwart en rood. De tunnelwanden zijn bekleed met Koelgamarmer. De roltrappen bevinden zich aan de westkant van de middelhal. Op de wand aan de oostkant van de middenhal is een reliëf, van de hand van beeldhouwer N.V. Tomski, van naamgever Lenin te vinden.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]