Pluimoorkatmaki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pluimoorkatmaki
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2014)
ChirogaleusTrichotisWolf.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Onderorde: Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde: Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie: Cheirogaleoidea (Dwergmaki's)
Familie: Cheirogaleidae (Dwergmaki's)
Geslacht: Allocebus
Soort
Allocebus trichotis
(Günther, 1875)
Verspreiding
Verspreiding
Afbeeldingen Pluimoorkatmaki op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pluimoorkatmaki op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De pluimoorkatmaki (Allocebus trichotis) is een nachtactief zoogdier uit de familie van de dwergmaki's (Cheirogaleidae).

Taxonomie[bewerken]

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Günther in 1875 als Cheirogaleus trichotis. Günhter taxonomeerde de pluimoorkatmaki als een katmaki (Cheirogaleus), maar later werd ontdekt dat dit dier meer eigenschappen deelde met soorten uit het geslacht van de muismaki's (Microcebus). In 1967 werd de pluimoorkatmaki getaxonomeerd onder het monotypisch geslacht Allocebus door Petter-Rousseaux en Petter.

Kenmerken[bewerken]

Een volwassen pluimoorkatmaki heeft een totale lengte van 265 tot 355 millimeter. Dit is een kop-romplengte van 125 tot 160 millimeter en een staartlengte van 140 tot 195 millimeter. Hij heeft een gewicht tussen de 65 en 90 gram.

De kop en de bovenste delen van de pluimoorkatmaki zijn donkergrijs met een rossige gloed. De lange staart is donkerder grijsbruin en eindigen enigszins in een pluim. De onderzijde varieert tussen lichtgrijs en bijna wit. Rond de ogen heeft de pluimoorkatmaki donkere ringen en soms loopt een lichte streep over de neusbrug. De kleine oren zijn flink behaard en zitten deels verborgen tussen de vacht. In het wild is de pluimoorkatmaki lastig te onderscheiden van dwergmaki's en katmaki's.

Gedrag[bewerken]

De pluimoorkatmaki is een nachtdier en is actief van zonsondergang tot zonsopgang. Ze foerageren alleen of paarsgewijs en bewegen zich dan horizontaal voort. Wanneer ze gealarmeerd zijn richten ze zich op hun achterpoten verticaal op. Overdag slaapt de pluimoorkatmaki in groepen van twee tot zes individuen in boomholtes, waarbij ze de voorkeur hebben voor grote bomen.

Over de voeding van de pluimoorkatmaki is nog maar weinig bekend. Aangezien het een actief dier is met een snel reactievermogen is het waarschijnlijk dat hij op insecten jaagt en misschien wel in hun vlucht vangt. De vorm van zijn tanden en nagels doen biologen vermoeden dat hij boomhars eet. Bovendien heeft hij een zeer lange tong, wat doet vermoeden dat hij zich voed met nectar van bloemen.

Pluimoorkatmaki's worden in januari en februari geboren. In de warme periode tussen mei en oktober is de pluimoorkatmaki het actiefst en slaat vet op over heel zijn lichaam. In mei en juni is hij op zijn zwaarst en kan zo in de komende droge periode op zijn vertreserves leven.

Voorkomen[bewerken]

De soort is endemisch op Madagaskar en komt voor in het oosten van het eiland. Hier leeft hij in de laaglanden en in regenwouden tot een hoogte van 1,6 kilometer. De pluimoorkatmaki is hier vrij talrijk, hij is onder andere aangetroffen in de nationale parken Andasibe Mantadia, Mananara Nord, Marojejy, Masoala, Zahamena en in de reservaten Anjanaharibe-Sud en Marotandrano.

In de afgelopen vijftien jaar zijn het aantal pluimoorkatmaki's gedaald met 30% en is op de Rode lijst van de IUCN geclassificeerd als 'kwetsbaar'.[1]