Plutino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vergelijking van de kleur, grootte en het albedo van vier grotere plutino's.

Een plutino is in de sterrenkunde een dwergplaneet of planetoïde buiten de baan van de planeet Neptunus (een transneptunisch object), dat een 2:3 baanresonantie met deze planeet heeft. De dwergplaneet Pluto is de grootst bekende vertegenwoordiger van deze groep. Plutino's bevinden zich in het binnenste gedeelte van de Kuipergordel; hun gemiddelde afstand tot de zon ligt tussen 39 en 40 AE.

De excentriciteit van hun banen is vrij groot (meestal tussen de 0,1 en 0,3; Pluto: 0,249), en ook is de baan vaak vrij sterk geheld ten opzichte van de ecliptica (baanhellingen tot 40°; Pluto: 17°). De minimumafmeting om te gelden als plutino wordt meestal gesteld op honderd tot enkele honderden kilometers middellijn.

Ontdekkingsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 2003 Eris werd ontdekt en nadat al eerder was gebleken dat Pluto niet zo groot was als verwacht (er werden manen ontdekt) ontwikkelde men de hypothese dat er in de Kuipergordel nog meer Pluto-achtige objecten moesten rondzwerven.

Lijst van bekende plutino's[bewerken | brontekst bewerken]

Op volgorde van grootte (in veel gevallen geschat uit de helderheid):

De volgende hemellichamen zijn geen plutino's maar cubewano's of scattered disk objects; qua samenstelling lijken ze op plutino's, maar zij bewegen in wijdere banen om de zon:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]