Pnoepyga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Pnoepyga
Pnoepyga albiventer (schubborstpnoepyga)
Pnoepyga albiventer (schubborstpnoepyga)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Sylvioidea
Familie:Pnoepygidae
Geslacht
Pnoepyga
Hodgson, 1844
Afbeeldingen Pnoepyga op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pnoepyga op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Pnoepyga is een geslacht van zangvogels uit de familie van de Pnoepygidae.[1] De wetenschappelijke naam van het geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1844 door Hodgson. Het is een monotypisch geslacht van vogels die voorheen in het Nederlands sluiptimalia's heten. Lange tijd werd gedacht dat deze vogels verwant waren aan de timalia's.

Beschrijving[bewerken]

Het zijn kleine vogels, met ronde vleugels en een uiterst korte staart. Ze vliegen nauwelijks en ze leven verborgen in de dichte ondergroei van hellingbossen in berggebieden van Noord-India en oostelijker richting Zuid-China en Noord-Vietnam.

Pnoepyga formosana is endemisch op Taiwan. De Nepalese pnoepyga (Pnoepyga immaculata) is endemisch in Nepal en een stukje India. De mospnoepyga (Pnoepyga pusilla) heeft het grootste verspreidingsgebied dat reikt van China en India door heel Zuidoost-Azië, via Malakka (schiereiland) door Indonesië tot aan Timor en Flores.

Taxonomie[bewerken]

Uit uitgebreid moleculair genetisch onderzoek uit 2009 bleek dat dit geslacht een heel bijzondere positie inneemt binnen de superfamilie (clade) Sylvioidea. Ze hebben geen nauwe verwantschap met de Timalia's; ze staan dichter bij de geslachten Prinia en Pycnonotus (buulbuuls). Hun verborgen leefwijze en het feit dat ze solitair zijn, wijst niet op verwantschap met de timalia's.[2]

Soorten[bewerken]

De volgende soorten zijn bij het geslacht ingedeeld:[1]