Pnyx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De akropolis gezien vanaf de Pnyx

De Pnyx is een heuvel waar vanaf de tweede helft van de 5e eeuw v.Chr. de zittingen van de Atheense Ekklèsia (Volksvergadering) vanaf de Agora naartoe werden verplaatst. De heuvel ligt op 400 m. ten zuidwesten van de Agora.

De mensen zaten mogelijk op houten banken en brachten hun lunchpakket (brood en wijn) mee naar de Pnyx. Het is zeer waarschijnlijk dat het de aanwezigen vrij stond te gaan zitten waar zij wilden en zich niet districts- of ‘partijgewijs’ groepeerden. Vanaf het sprekersgesteente, bèma kon iedereen het woord tot de burgers richten. Men neemt aan dat de eerste 6000 mensen (het quorum) presentiegeld betaald kregen, hetgeen gedrang en rumoer bij de ingang van de Pnyx veroorzaakt zal hebben.

Interessant detail is dat er een duidelijke fysieke scheiding was tussen de agora en de ekklèsia op de Pnyx. Met andere woorden: het handeldrijven was gescheiden van het politieke bedrijf. Of, zoals Plato het aanduidde: behoeften en gulzigheid werden gescheiden van rechtvaardigheid en recht.