Podemos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Podemos
Logotipo Podemos.svg
Personen
Partijleider Pablo Iglesias Turrión
Mandaten
Zetels
(Europese Parlementsverkiezingen 2014)
Geschiedenis
Opgericht 11 maart 2014
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Spanje Spanje (Europese Unie)
Hoofdkantoor Madrid
Richting Links
Ideologie Socialisme[1]
Europese fractie GUE/NGL
Website www.podemos.info
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Podemos (Spaans voor “we kunnen”) is een Spaanse politieke partij.

Geschiedenis[bewerken]

De partij werd opgericht op 11 maart 2014 door progressieve activisten uit de 15 mei-beweging (15-M of Indignados), die ontstaan was uit de Spaanse protestbeweging van 2011–12. De feitelijke leider van de beweging is Pablo Iglesias Turrión,[2] schrijver en hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universidad Complutense de Madrid, en incidenteel tv-presentator voor het politieke discussieprogramma Fort Apache op de zender HispanTV.

Podemos kreeg, samen met ongeveer 26 andere nieuwe kleine partijen, de wind in de zeilen door de groeiende ontevredenheid met de twee gevestigde politieke partijen: de Partido Popular en de PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij).[3] Podemos maakte daarbij gebruik van de infrastructuur van de Indignados en netwerken via sociale media. Reeds op de eerste dag verzamelde de partij 50.000 handtekeningen, waardoor de website crashte.

In januari 2015 bracht de partij tienduizenden mensen op de been tijdens een betoging tegen het besparingsbeleid van Mariano Rajoy in Madrid[4].

Ideologie[bewerken]

Pablo Iglesias zegt inspiratie te halen uit de Griekse radicaal-linkse coalitie SYRIZA, geleid door Alexis Tsipras. De partij is een van de pleitbezorgers van de invoering van het basisinkomen[5]. Raadgever van de partij is Thomas Piketty[6].

Structuur[bewerken]

Podemos is georganiseerd in zgn. Cirkels,[7] die zowel geografisch als sectorieel georganiseerd kunnen zijn.

Verkiezingsuitslagen[bewerken]

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 behaalde de partij 5 van de 54 voor Spanje beschikbare zetels in het Europees Parlement[8], daarmee werd ze de vierde partij in Spanje.[9]. Bij de regionale en gemeentelijke verkiezingen zorgde ze voor een politieke aardverschuiving, waarbij ze onder andere de grootste partij werden in Barcelona en de tweede in Madrid.[10] In Andalusië behaalde de partij eerder dat jaar 15 zetels en werd de grootste partij in Cádiz[11]. Bij de Spaanse parlementsverkiezingen 2015 van behaalde de partij 20,6 procent van de stemmen, goed voor 69 zetels[12][13].

Externe link[bewerken]