Podemos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Podemos
Logotipo Podemos.svg
Functiehouders
Partijleider Pablo Iglesias Turrión
Mandaten
Zetels
(Europese Parlementsverkiezingen 2014)
Geschiedenis
Opgericht 11 maart 2014
Algemene gegevens
Actief in Spanje (Europese Unie)
Hoofdkantoor Madrid
Richting Extreemlinks
Europese fractie GUE/NGL
Website www.podemos.info
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Podemos (Spaans voor “we kunnen”) is een Spaanse politieke partij, opgericht op 11 maart 2014 door progressieve activisten uit de 15 mei-beweging (15-M of Indignados), die ontstaan was uit de Spaanse protestbeweging van 2011–12. De feitelijke leider van de beweging is Pablo Iglesias Turrión,[1] schrijver en hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universidad Complutense de Madrid, en incidenteel tv-presentator voor het politieke discussieprogramma Fort Apache op de zender HispanTV.

Podemos kreeg, samen met ongeveer 26 andere nieuwe kleine partijen, de wind in de zeilen door de groeiende ontevredenheid met de twee gevestigde politieke partijen: de Partido Popular en de PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij). Podemos maakte daarbij gebruik van de infrastructuur van de Indignados en netwerken via sociale media. Reeds op de eerste dag verzamelde de partij 50.000 handtekeningen, waardoor de website crashte.

Pablo Iglesias zegt inspiratie te halen uit de Griekse radicaal-linkse coalitie SYRIZA, geleid door Alexis Tsipras.

Podemos is georganiseerd in zgn. Cirkels,[2] die zowel geografisch als sectoriëel georganiseerd kunnen zijn.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 behaalde de partij 5 van de 54 voor Spanje beschikbare zetels in het Europees Parlement.

Externe link[bewerken]