Poelietrekker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Poelietrekker
Poelietrekker voor een vliegwiel door middel van een bout in de cilinder

Een poelietrekker is een gereedschap waarmee flenzen, lagers en koppelingen van een as gehaald kunnen worden. Een poelietrekker kan bestaan uit twee of drie "grijpers". De werking van de poelietrekker is door de grijpers achter bijvoorbeeld een lager te haken en dan de bout tegen de as waarop het lager zit te draaien. Vervolgens wordt met een steek- of ringsleutel de zeskantige kop van de bout aangedraaid totdat het lager los komt.

Er bestaan ook poelietrekkers die uit een ronde metalen cilinder bestaan, waarvan een open kant is dichtgelast. Hierin zit in het midden een zware bout bevestigd met een zeskantige moer. In tegenstelling tot de hierboven beschreven poelietrekker, gaat de werking bij deze poelietrekker als volgt. De poelietrekker wordt bijvoorbeeld over de rotor van een motor geschoven, en de lange bout in de rotor. Door de bout aan te draaien zal de rotor los komen van de krukas.

Wat poelietrekkers gemeen hebben is het feit dat steeds het ene deel gefixeerd wordt terwijl het ander los wordt getrokken. "Poelietrekker" is een verzamelnaam van een universeel toepasbaar gereedschap, een poelietrekker die ontworpen is om een remtrommel los te trekken wordt bijvoorbeeld verkocht onder de naam "remtrommeltrekker" of "trommeltrekker". De werking is echter vrijwel identiek. De trekker die in de afbeelding rechts-onder staat noemt men een "vliegwieltrekker". Waar deze trekker voor bestemd is, is direct duidelijk.