Poels-Roncalli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Goffertweg 20, Nijmegen

Het Rijks voorheen bekend als Poels-Roncalli of Dr. Poels gelegen aan de Goffertweg 20 te Nijmegen is een vmbo-school en kent een geschiedenis van diverse fusies en naamsveranderingen.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw aan de Goffertweg 20 te Nijmegen is ontworpen door architect Cees Pouderoyen en opgeleverd in 1957. In dat jaar verhuisde de Dr. Poelsschool aan de Smetiusstraat thans bekend als Kolpinghuis, inclusief de noodlokalen elders in de stad, naar dit nieuwe gebouw aan de Goffertweg tegenover de Goffertboerderij aan de rand van het Goffertpark.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1949 - 1986 Katholieke technische school Dr. Poels[bewerken | brontekst bewerken]

De school heeft zijn oorsprong bij de Kolpingvereniging Nijmegen die de eerste school op nijverheidsgebied in Nijmegen heeft opgericht. De Kolpingvereniging is beter bekend vanwege de ook door hen opgerichte woningbouwvereniging 'Kolping'. Later werd de eerste school op nijverheidsgebied omgedoopt in: Rooms Katholieke school voor Ambacht en Techniek 'Dr. Poels' (1868-1948), een voorman van de katholieke sociale beweging. In de volksmond was deze school beter bekend als de koksschool vanwege de opleiding consumptieve techniek.

1986 - 1994 Katholieke technische school Poels-Roncalli[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 80 van de vorige eeuw fuseerde deze school met de LTS Roncalli gelegen aan de Energieweg 35 in Nijmegen. Na enige tijd vond de verhuizing plaats en trok de Roncalli in bij de Dr. Poels.

Vakrichtingen Poels-Roncalli[bewerken | brontekst bewerken]

De opleidingen aan de Poels-Roncalli hadden een duur van 4 jaar. In de bovenbouw, de laatste 2 jaar, was het mogelijk om een vakrichting te kiezen. De richtingen waren:

Onderwijsniveaus Poels-Roncalli[bewerken | brontekst bewerken]

De leerling kon kiezen uit een viertal niveaus: A-, B-, C- of D-niveau. De theoretische kennis van een lbo C- of D-diploma stond gelijk aan mavo C of D plus de vakkennis. Voor leerlingen die liever een beroep leerden zonder veel zware theorie was het LBO-B-programma bestemd. Leerlingen die veel moeite ondervonden met het leren van veel theorie konden het A-programma volgen. Veel leerlingen uit het IBO (Individualiserend Beroepsonderwijs) volgden een A-programma.

1994 - 1995 PPK College (Pius / Poels-Roncalli / Kronenburg)[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1990 resulteerde een volgende fusie in het PPK-College. Een fusie van de Poels-Roncalli, Scholengemeenschap De Kronenburg en de Pius XII mavo. Opvallend hierbij is dat het beroepsonderwijs werden gefuseerd met algemeen voortgezet onderwijs en dat twee rooms-katholieke scholen samen gingen met een oecumenische scholengemeenschap.

1995 - 2016 Canisius College locatie De Goffert[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 augustus 1995 fuseerde dit PPK-College met het Canisius College. Dit resulteerde in de school genaamd: Canisius College locatie De Goffert. Hier werd een deel van het vbmo-onderwijs van het Canisius College gegeven, waaronder het lwoo.

2016 - heden Het Rijks[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 april 2016 is dit 'Canisius College locatie De Goffert' gefuseerd met het Kandinsky College locatie Hatertseweg en werd de nieuwe naam: "Het Rijks". Sinds 4 november 2016 is dit geen nevenvestiging meer van het Canisius College.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]