Poetry International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stichting Poetry International zet zich internationaal in voor promotie van poëzie uit binnen- en buitenland en steunt dichters, poëzievertalers, -kenners en -liefhebbers

Poetry International organiseert jaarlijks:

  • evenementen: te weten het "Poetry International Festival", "Gedichtendag" en het "Kinderfestival";
  • projecten: "Gedicht aan de reiziger" en "Het gedicht is een bericht";
  • literatuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs door middel van lessuggesties rondom poëzie.

Poetry International Festival[bewerken]

Een groot poëzie-evenement is het jaarlijkse (altijd een week in juni) Poetry International Festival. Zo'n vijfendertig binnen- en buitenlandse dichters, zeer bekende en minder bekende, worden uitgenodigd in de Rotterdamse Schouwburg en het Ro Theater.

Het programma concentreert zich op literaire kwaliteit, variatie, vernieuwing en reflectie. Er worden voordrachten gehouden en er zijn discussies, lezingen, interviews en interdisciplinaire projecten. Men zoekt dan naar inzicht in nieuwe ontwikkelingen en interessante aspecten van de moderne internationale poëzie, en er is gelegenheid voor literaire ontmoetingen en uitwisseling van ideeën. Ieder jaar wordt ook tijdens Poetry International de C. Buddingh'-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut uitgereikt.

Gedichtendag[bewerken]

In 2000 nam Poetry International het initiatief tot de eerste 'Nationale Gedichtendag'. Later, met Vlaanderen, werd het 'Gedichtendag': ieder jaar, op de laatste donderdag van januari. Gedichtendag vond voor het eerst plaats op 27 januari 2000 en is gemodelleerd naar de National Poetry Day in Engeland. Poetry International en Stichting Lezen, België vullen de Gedichtendag in met de "Gedichtendagbundel", de "lessuggesties" en de "Gedichtendagprijzen". Er zijn verder ruim 200 activiteiten door heel Nederland en Vlaanderen in scholen, bibliotheken, culturele instellingen en bij particulieren.

Poetry International Kinderfestival[bewerken]

Het Poetry International Kinderfestival is een poëziefestival (jaarlijks, in oktober) voor kinderen uit het basisonderwijs vanaf 8 jaar. Bekende en minder bekende dichters, acteurs en zangers treden op in een gevarieerd programma van liedjes en gedichten rond een jaarlijks wisselend thema.

Geschiedenis[bewerken]

In 1969 reisden Adriaan van der Staay, toenmalig directeur van de Rotterdamse Kunststichting, en Martin Mooij, hoofd van de afdeling letteren bij de Kunststichting, naar Engeland om daar het Londense Poetry International Festival bij te wonen. Tijdens hun bezoek deden Van der Staay en Mooij de inspiratie en de nodige contacten op om het jaar daarop een soortgelijk evenement in Rotterdam te organiseren. Drieëntwintig dichters, onder wie de Pool Zbigniew Herbert, de Fransman Eugène Guillevic en de Oostenrijker Ernst Jandl waren te gast om gedichten voor te dragen in de kleine zaal van concertgebouw De Doelen. In de daarop volgende jaren groeide het Rotterdamse Poetry International Festival gestaag uit tot een toonaangevend internationaal poëziefeest en een belangrijke ontmoetingsplaats voor honderden dichters en hun publiek. In 1977 werd op de eerste dag van het festival gelezen bij het enige Rotterdamse standbeeld van de dichter Hendrik Tollens in Het Park (bij de Euromast). Deze presentatie waarbij een zeer gemêleerd publiek aanwezig was, bleek een succesformule. De openingsdag, ofwel ‘Poetry Park‘, groeide uit tot het grote en welbekende Dunya Festival.

In 1987 werd Poetry International een zelfstandige organisatie met Martin Mooij aan het hoofd. De Stichting Poetry International breidde haar werkzaamheden uit met onder andere een samenwerking met het Rotterdamse vuilophaalbedrijf de Roteb. Met het project ‘Het gedicht is een bericht’ werden vanaf 1987 dichtregels op de veegwagens, vuilniswagens en rioolwagens geplaatst. Inmiddels rijden alle vuilniswagens van de Roteb met een dichtregel rond en kent menig Rotterdammer een daaraan ontleende favoriete dichtregel uit het hoofd.

Tatjana Daan volgde Martin Mooij als directeur van de stichting op in 1996. Het Festival verhuisde van De Doelen naar de Rotterdamse Schouwburg en in 1997 werd begonnen met het Poetry Kinderfestival voor basisschoolleerlingen. In 2000 werd de Gedichtendag en verkiezing van de Dichter des Vaderlands geïntroduceerd. Gedichtendag groeide uit tot een belangrijke poëziedag in zowel Nederland als Vlaanderen en wordt door velen als een succes bestempeld.

Met de komst van de nieuwe directeur Bas Kwakman in 2003 werden de diverse projecten voortgezet. Hij initieerde een relatie tussen poëzie en beeldende kunst met het project Poetry & Art. In 2004 bood het Festival eenmalig een podium aan het Poetry World Slampionhip, de internationale kampioenschappen poetry slam.

Externe links[bewerken]