Poienile de sub Munte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poienile de sub Munte
Ruszpolyána / Havasmező
Reußenau
Plaats in Roemenië Vlag van Roemenië
Poienile de sub Munte (Roemenië)
Poienile de sub Munte
Situering
District (județ) Maramureș
Coördinaten 47° 49′ NB, 24° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 293,36 km²
Inwoners (2009) 10226
Hoogte 530 m
Overig
Postcode(s) 437220
Netnummer(s) 02 62
Kenteken MM
Portaal  Portaalicoon   Roemenië
Poienile de Sub Munte op kaart
Kaart van Poienile en de omliggende gemeenten
De nieuwe Oekraïense Kerk
De oude houten Oekraïense kerk, een voorbeeld van de traditionele architectuur in de provincie Maramureș

Poienile de sub Munte (Oekraïens: Руська Поляна) is een gemeente, een comună gelegen in het noorden van Roemenië. Poienile ligt dicht aan de grens met Oekraïne in het district (judeţ) van Maramureș, in de vallei van Ruscova.

Poienile vormt samen met de naburige dorpen Ruscova en Repedea een kleine enclave in Roemenië met Oekraïense etniciteit en taal (zie detailkaart op deze pagina). Het isolement van vele eeuwen heeft een samenleving gevormd met gewoontes en tradities die afwijken van de rest van de Maramureș. De streek wordt getypeerd door een natuurlandschap met bergen, bossen, rivieren en weelderige vegetatie. In het dorp bevindt zich een oude houten kerk, die gelijkaardig is aan de collectie van acht houten kerken in Maramureș, erkend als werelderfgoed.

De gemeente heeft een oppervlakte van 293,36 km², waarvan 279 hectare bebouwd is. Er wonen 10.253 inwoners waarvan 3.800 eigenaars zijn van een eigen woning. De naam van Poienile de sub Munte in het Roemeens betekent "de vlakten onder de berg". De lokale bevolking gebruikt meestal enkel "Poienii". Door het verloop van de geschiedenis en de grote mix van etnische groepen in Poienile, heeft de comună ook zijn eigen naam in de volgende talen: in Hoetsoel-Oekraïens: Русь-Поляни (Rus'-Polyani) of Поляни (Polyani), in Duits: Reussenau/Reußenau, in Hongaars: Havasmező en in Jiddisch: פאליען-ריסקווה (Polien Riskeve).

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp ligt in het oostelijke deel van het district Maramureș, op een afstand van 132 km van de districtshoofdstad, Baia Mare, op 72 km van de stad Sighetu Marmației en 32 km van de stad Vișeu de Sus. Het dorp ligt vlak bij de Oekraïense grens, aan de oevers van de rivier Ruscova, die door de gemeente stroomt. De vallei wordt omgeven door de toppen van de Maramureșbergen, zoals de Občina met 1939 meter, de Farcau, 1950 meter hoog of de Ivan, met 1937 meter hoogte.

Poienile is ook gelegen in het Natuurpark van de Maramureșbergen, met een rijke fauna, waaronder herten, beren, wolven, geiten, (rode) lynxen, wilde zwijnen en vossen en heel wat vogels, zoals spreeuw, merel, kraai, oehoe en kerkuil. De Maramureșbergen (Roemeens: Munții Maramureșului) zijn een onderdeel van de Oostelijke Karpaten.

Demografie en religie[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1995-2000 kende het dorp een grote exodus, waarbij een groot deel van de jonge bevolking migreerde naar landen als Spanje, België, Italië en Duitsland. Sinds 2010 is de situatie omgekeerd en zijn velen teruggekeerd naar hun huizen.

De meerderheid van de bevolking is etnisch Oekraïens, wat betekent dat het Oekraïens, en ook het Hoetsoeldialect van het Oekraïens wordt gesproken, hoewel Roemeens de enige officiële taal is.

Etnische groep[1] Aantal Percentage
Roemenen 256 2,55
Hongaren 61 0,61
Duitsers 8 0,08
Oekraïners 9.696 96,64
Russen 2 0,02
Tátaren 1 0,01
Serviërs 1 0,01
Totaal 10.025 100%

Voor wat betreft religie, ongeveer 80% van de bevolking volgt de Oekraïens-orthodoxe ritus, gevolgd door pentecostalisme (13%) en Adventisten (3%).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste menselijke nederzettingen in Maramureș dateren uit de Neolithische periode, en al in de bronstijd werd het gebied dichtbevolkt. Eeuwenlang bleeft de regio grotendeels ongewijzigd. Het eerste document waarin het dorp Poienile wordt vernoemd, dateert van 1353. Men gelooft dat op de plaats van de Oude Kerk een kleine vlakte was, waar de eerste kolonisten zich vestigden. Later werd de plaats "Dragos Rowzkopolada Brouvar" genoemd. De Hoetsoelen waren de eerste bewoners van het dorp. De Oekraïense houten kerk dateert uit 1788.

Monument voor de Helden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Monument voor de gevallen helden (Monumentul Eroilor cazuţi) werd opgericht in 1956 en is gelegen in een park van het stadscentrum. In het Oekraïens wordt de toewijding van de lokale helden die tegen het Duitse leger vochten gedurende de Tweede Wereldoorlog geroemd.

Nederlands Roemeens
Eeuwige glorie voor de helden die hun bloed hebben vergoten in gevechten tegen de Duitse aanvallers! Aan de vrijwilligers van Poienile en Repedea, die bereid waren zich bij het Rode Leger aan te sluiten en die hun leven hebben gegeven als soldaten tegen de fascisten in het jaar 1944. Slava eroilor care au vărsat sângele lor în luptele în faţa agresorilor germani ! Voluntarii din Poienile şi Repedea, carevroiau să se inscrie în rândurile Armatiei Roşii şi îşi dădeau viaţa precum soldaţi împotrivă fascistilor în anul 1944.-

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Poienile de sub Munte, Maramureș van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.