Poiesz Supermarkten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Poiesz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poiesz Supermarkten
Hoofdkantoor Edisonstraat 3, Sneek (incl. distributiecentrum)
Eigenaar/onderdeel Familie Poiesz
Vestigingen 69
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Poiesz in Nieuwe Pekela.
Portaal  Portaalicoon   Economie

Poiesz Supermarkten B.V. is een familiebedrijf met 69 supermarkten en 68 slijterijen in het noorden van Nederland. Hoofdkantoor en distributiecentrum zijn gevestigd in het Friese Sneek, filialen zijn er in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Het bedrijf is aangesloten bij inkooporganisatie Superunie en is het enige zelfstandige regionale grootwinkelbedrijf in het noorden van Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 april in 1923 openden Lodewijk Poiesz en zijn vrouw Wietske een groentezaak aan de Havenstraat in Sneek. Na 15 jaar werd dit pand te klein en daarom verhuisde de winkel naar een groter pand aan het Grootzand in Sneek. In 1946 gingen Gerard en Willem Poiesz – de zonen van Wietske en Lodewijk – groente en fruit venten met een bakfiets en een handkar in de volksbuurten van Sneek. In de jaren vijftig werd de zaak aan het Grootzand ‘Fruithal’ genoemd. De verkoop werd gestimuleerd met het rijm: "Voor elke beurs en elke stand, Poiesz Fruithal aan het Grootzand".[bron?] In 1962 werd op het Grootzand een pand van 200 m² aangekocht en hier werd de eerste Sneker 'supermarkt' geopend. Het assortiment werd breder en beperkte zich niet meer tot groente en fruit. In 1969 werd een tweede vestiging geopend in Franeker, de eerste buiten Sneek. Daarna breidde de familie Poiesz haar bedrijf steeds verder uit in de noordelijke provincies. In 1977 werd het derde filiaal geopend in Bolsward, en in de 10 jaren daarna volgden nog eens dertien nieuwe filialen. Het bedrijf werd steeds meer uitgebreid en kwamen er steeds meer nieuwe filialen, zowel binnen als buiten Friesland. In 2009 werd in het Drentse dorp Beilen het 50e filiaal geopend. In 2021 bezat de keten 69 filialen en 68 (inpandige) slijterijen.[1]

Betrokkenheid[bewerken | brontekst bewerken]

Als familiebedrijf in het noorden van Nederland sponsort Poiesz sociale projecten in de regio. Zo organiseert Poiesz elk jaar een Jeugd Sponsor Actie, waarbij jeugdverenigingen uit Noord-Nederland geld kunnen verzamelen. Op deze wijze is sinds 2006 al meer dan 4,5 miljoen euro beschikbaar gekomen voor de jeugd van Noord-Nederland.[1]

Assortiment[bewerken | brontekst bewerken]

Elke Poiesz supermarkt heeft een bakkerij, slagerij en groenteafdeling. In het overgrote merendeel van de filialen bevindt zich daarnaast een slijterij. Naast de gebruikelijke A-merken zijn het huismerk G'woon en het basismerk OK€ in de supermarkten te vinden. Verder heeft Poiesz in recente jaren verschillende eigen merken geïntroduceerd, waaronder Noorderkracht bier, Noorderster wijn en Lodewijker Vloerbrood, genoemd naar oprichter Lodewijk Poiesz. Veel van deze merken komen uit Noord-Nederland, waarmee Poiesz zoveel mogelijk een regionaal aanbod met producten uit de regio probeert te voeren.

Nieuwe formule[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 is een begin gemaakt met het ombouwen van de filialen volgens een nieuwe winkelformule, genaamd 'Puur Poiesz 2.0'. Het doel van deze verbouwing is het vergroten van het winkelgemak en winkelplezier voor klanten.[bron?] Hierbij krijgen de verbouwde filialen een vernieuwde winkelstijl en worden er verschillende digitale vernieuwingen ingevoerd, zoals zelfscansystemen en gratis Wi-Fi.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Poiesz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. a b [1] Poiesz website - Over Poiesz