Poiesz Supermarkten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Poiesz)
Naar navigatie springen Jump to search
Poiesz Supermarkten
Poiesz in Nieuwe Pekela.
Poiesz in Nieuwe Pekela.
Hoofdkantoor Edisonstraat 3, Sneek (incl. distributiecentrum)
Eigenaar/onderdeel Familie Poiesz
Vestigingen 68 (7 maart 2017)
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie

Poiesz Supermarkten B.V. is een familiebedrijf met 69 supermarkten en 65 slijterijen in het noordoosten van Nederland. Hoofdkantoor en distributiecentrum zijn gevestigd in het Friese Sneek, filialen zijn er in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Het bedrijf is aangesloten bij inkooporganisatie Superunie. Bij Poiesz Supermarkten werken ruim 4800 mensen. Het is het enige zelfstandige regionale grootwinkelbedrijf in het noorden van Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Op 19 april in 1923 opende Lodewijk Poiesz en zijn vrouw Wietske een groentezaak aan de Havenstraat in Sneek. De familie was na 15 jaar toe aan een grotere winkel en kocht daarom in 1938 een winkel aan het Grootzand in Sneek. Daarnaast gingen Gerard en Willem Poiesz – de zonen van Wietske en Lodewijk – in 1946 groente en fruit venten met een bakfiets en een handkar in de volksbuurten van Sneek.

In de vijftiger jaren werd de zaak aan het Grootzand ‘Fruithal’ genoemd. De verkoop werd gestimuleerd met het rijm: “Voor elke beurs en elke stand, Poiesz Fruithal aan het Grootzand’. In 1962 werd er op het Grootzand een pand van 200 m² aangekocht en hier werd de eerste Sneker 'supermarkt' geopend. Het assortiment werd breder en beperkte zich niet meer tot groente en fruit. Daarna breidde de familie Poiesz haar bedrijf steeds verder uit in de noordelijke provincies.

In november 2017 begon Poiesz met het bezorgen van boodschappen en warme maaltijden in samenwerking met maaltijdservice Van Smaak. In maart 2018 werd bekend dat Poiesz Van Smaak overnam van zorginstelling KwadrantGroep.

Betrokkenheid[bewerken]

Als familiebedrijf in het noorden van Nederland sponsort Poiesz sociale projecten in de regio. Er is bijvoorbeeld een Jeugd sponsor actie, een gelegenheid voor verenigingen om geld in te zamelen. Op deze wijze is meer dan 4,5 miljoen euro beschikbaar gekomen voor de jeugd van Noord-Nederland.

Assortiment[bewerken]

Elke Poiesz supermarkt heeft een bakkerij, slagerij en groenteafdeling. Naast de gebruikelijke A-merken zijn het huismerk G'woon (sinds 2016, opvolger van Perfekt) en het basismerk OK€, in de supermarkten te vinden. Ook worden er biologische producten aangeboden.

Nieuwe formule[bewerken]

In 2016 is begonnen om elke vier weken een supermarkt opnieuw in te richten volgens een nieuwe winkelformule. Poiesz wil in het vervolg antwoord kunnen geven op de vraag 'wat eten we vandaag?' In de filialen worden digitale vernieuwingen ingevoerd, zoals zelfscansystemen en narrowcastingschermen. Poiesz Supermarkten werd uitgeroepen als 'Supermarkt van het jaar 2018'.[bron?]

Externe link[bewerken]