Poiesz Supermarkten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Poiesz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Poiesz Supermarkten B.V.
[[Bestand:
Een Poiesz supermarkt volgens de 2.0 formule in de Noorderhoek in Sneek.
|266px|Poiesz Supermarkt in de Noorderhoek in Sneek]]
Poiesz Supermarkt in de Noorderhoek in Sneek
Opgericht 1923
Hoofdkantoor Edisonstraat 3, Sneek (incl. distributiecentrum)
Eigenaar/onderdeel Familie Poiesz
Vestigingen 68 (14 januari 2016)
Land(en) Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie

Poiesz Supermarkten B.V. is een familiebedrijf met 68 supermarkten en 64 slijterijen in het Noorden van Nederland: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Het hoofdkantoor en distributiecentrum van Poiesz supermarkten is gevestigd in het Friese Sneek en hoort bij de inkooporganisatie Superunie. Bij Poiesz Supermarkten B.V. werken ruim 4800 mensen. Poiesz is het enige zelfstandige regionale grootwinkelbedrijf in het Noorden van Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Op 19 april in 1923 opende Lodewijk Poiesz en zijn vrouw Wietske een groentezaak van 12 m² aan de Havenstraat in Sneek. Vanwege het succes van de winkel aan de Havenstraat zocht Lodewijk Poiesz een groter pand en kocht daarom in 1938 een winkel aan het Grootzand 30 in Sneek. Al snel werd ook dit te klein en werd in de loop der jaren de zaak driemaal verbouwd en uitgebreid. Daarnaast gingen Gerard en Willem Poiesz – de zonen van Wietske en Lodewijk – in 1946 venten op een bakfiets en met een handkar vol groente en fruit in de volksbuurten van Sneek.

In de vijftiger jaren werd de zaak aan het Grootzand ‘Fruithal’ genoemd. De verkoop werd gestimuleerd met de slogan: “Voor elke beurs en elke stand, Poiesz Fruithal aan het Grootzand’. In 1962 werd er op het Grootzand in Sneek een pand van 200 m² aangekocht en hier werd de eerste 'Sneeker Supermarkt' geopend. Het assortiment werd steeds breder en beperkte zich niet meer tot alleen groenten en fruit. Langzaam breidde de formule Poiesz Supermarkten B.V. steeds meer uit in het Noorden.

Betrokken in het Noorden[bewerken]

Als familiebedrijf gevestigd in het Noorden is Poiesz erg betrokken bij de regio. Elk jaar organiseert Poiesz supermarkten bijvoorbeeld de Jeugd Sponsor Actie. Hiermee kunnen verenigingen op een unieke manier geld inzamelen voor hun jeugdafdeling. Met de verschillende edities van de Jeugd Sponsor Actie heeft Poiesz in de afgelopen jaren in totaal meer dan 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in de jeugd van Noord Nederland.

Spaaractie[bewerken]

Sinds 1990 krijgen klanten van Poiesz supermarkten bij de kassa gratis spaarzegels. Daarmee kan worden gespaard voor prachtige en met name praktische artikelen. En dat doen klanten sinds jaar en dag massaal. Vaak wordt er een complete uitzet bij elkaar gespaard. Het principe is ‘boter bij de vis’. Na het inleveren van de volle spaarkaart(en) krijgt de klant direct het gratis cadeau mee naar huis.

Poiesz, Wat Maak je Menu[bewerken]

Al jaren is de Friese topkok Reitse Spanninga verbonden aan Poiesz supermarkten met ‘Poiesz, Wat Maak je Menu’. Speciaal voor Poiesz supermarkten worden door Reites Spanninga uit Joure recepten bedacht die om de week op vrijdag en zaterdag in elke Poiesz supermarkt te proeven zijn.

Assortiment[bewerken]

In elke Poiesz supermarkt is een eigen bakkerij, slager en groenteafdeling te vinden. Naast alle gebruikelijke A-merken zijn de huismerken Perfekt en basismerk OK€ bij Poiesz supermarkten te vinden. Ook ligt er een breed assortiment aan biologische producten in de schappen van het merk Bio+. Vers vlees van Poiesz voldoet aan diverse richtlijnen, zoals: Keten Duurzaam Varkenvlees, Iers rundvlees en Kip van een langzamer groeiend ras.

Formule Puur Poiesz 2.0[bewerken]

De komende jaren wordt elke 4 weken een Poiesz supermarkt verbouwd naar de nieuwe Puur Poiesz 2.0 winkelformule. In deze supermarkten worden digitale vernieuwingen toegepast zoals zelfscanning en narrowcastingschermen. De inrichting verandert en de gehele winkel is ingericht om klanten van Poiesz te inspireren en antwoord te geven op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’.

Externe link[bewerken]