Poke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Poke (rapper) voor de gelijknamige rapper.
Ahi poke gemaakt van tonijn, sojasaus, zeezout, groene ui, maui-ui en limu (roodalgen)
Tako (octopus) poke of He'e poke met tomaten, bosui, maui-ui, sojasaus, sesamolie, zeezout en chilipeper

Poke of Poké (Hawaïaans voor "in plakken snijden" of "kruislings in stukken snijden"[1]) is een gerecht van fijngesneden rauwe vis dat wordt geserveerd als hors-d'oeuvre of hoofdgerecht in de Hawaïaanse keuken. Traditionele soorten poke zijn aku (tonijn) en he´e (octopus). He'e poke wordt doorgaans aangeduid met de Japanse naam Tako poke, behalve in gebieden waar Hawaïaans wordt gesproken, zoals het Hawaïaanse eiland Niihau.

Steeds populairder wordt de ahi poke, die bereid wordt met geelvintonijn. Er bestaan tevens aangepaste versies van poke die rauwe zalm en schaal- en schelpdieren bevatten[2].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De traditionele Hawaïaanse poke bevat vis die is gekaakt, ontveld en gefileerd. De vis wordt langs de ruggengraat in stukken gesneden als een filet en vervolgens geserveerd met condimenten als zeezout, kemirinoot, zeewier en limu (roodalg). Volgens voedselhistorica Rachel Laudan werd deze vorm van poke populair rond 1970 en is dit nog steeds de gebruikelijke vorm op Hawaï[3].

Omstreeks 2012 werd poke populair op het vasteland van de Verenigde Staten, waar enkele poke-restaurants openden. Van 2014 tot halverwege 2016 steeg het aantal Hawaïaanse restaurants op Foursquare die onder meer poke serveerden van 342 tot 700[4]. Deze restaurants bereiden zowel traditionele als modernere varianten van het gerecht. Aangepaste varianten kunnen avocado, ponzu, teriyaki, champignons, jalapeño, sriracha-saus, koriander, ananas of komkommer bevatten. In restaurants op het Amerikaanse vasteland wordt in plaats van poke veelal de niet-traditionele spelling poké gebruikt, dus met een É.

In de daarop volgende jaren maakte poke ook opgang in het Verenigd Koninkrijk[5], Italië[6], Nederland[7] en elders in Europa.

Vergelijkbare gerechten[bewerken | brontekst bewerken]

Viscarpaccio en vistartaar zijn in Europa wijdverbreide rauwe visgerechten vergelijkbaar met poke. Een ander gelijksoortig gerecht is de Koreaanse Hoe-deopbap (de visvariant van bibimbap en de Peruaanse ceviche. Japanse sashimi bevat eveneens rauwe vis.