Polaroid Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Polaroid)
Ga naar: navigatie, zoeken
Polaroid 80b Land-camera

Polaroid Corporation is een in fotografie en optische filters gespecialiseerde onderneming die in 1937 werd opgericht in de Verenigde Staten. De huidige eigenaar van het bedrijf is PLR IP Holdings.

De basis voor de onderneming werd gelegd door Edwin Land, die in 1928 het eerste synthetische polarisatiefilter ontwikkelde. De onderneming voerde vrijwel vanaf het begin producten als het polarisatiefilter voor de fotografie, glas voor zonnebrillen en speciale glazen voor microscopische toestellen.

In 1948 wordt de eerste Polaroid Land Camera verkocht. Het bijzondere aan de polaroidcamera is dat de foto direct ontwikkeld wordt. De gebruiker hoeft dus niet meer te wachten op een ontwikkellaboratorium. In 1960 introduceert Polaroid de eerste camera met een autofocus systeem. Hoewel Polaroid nog meer producten op de markt heeft gebracht, is de polaroidcamera de bekendste.

Onder de huidige producten bevinden zich nog altijd direct-klaar camera's, maar ook digitale camera's, inkjet-papier en foto-printers.

Het bedrijf verleende licenties aan fabrieken elders. In 2009 werd bekend dat liefhebbers de Polaroid-fabriek in Enschede nieuw leven inblazen.[1] De doorstart van de laatste overgebleven fabriek krijgt de naam Impossible en werkt met een team van experts bestaande uit oudwerknemers aan nieuwe soorten instantfilm voor de bestaande camerasystemen.

Zie ook[bewerken]