Politiezone Spoorkin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Politiezone Spoorkin
Belgische politiezone
Gemeenten Alveringem, Lo-Reninge en Veurne
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Zonenummer 5459
Website http://www.lokalepolitie.be/5459
Lijst van politiezones in België

De politiezone Spoorkin (nr. 5459) is een politiezone in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De zone ligt in het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen en bestaat uit drie gemeenten: Alveringem, Lo-Reninge en Veurne.

De PZ Spoorkin is ontstaan uit de fusie van de plaatselijke politiediensten in Alveringem, Veurne en Lo-Reninge en de rijkswachtbrigades uit Veurne en Lo-Reninge. Het korps werd ten gevolge van de politiehervorming in 2000 opgericht en had toen José Clauw als korpschef. Sinds juni 2020 is hoofdcommissaris Peter Billiouw korpschef van politiezone Spoorkin.

Het werkingsgebied van de zone is 23.928,8 ha groot en telde op 01/01/2021 20.453 inwoners.

De naam is afgeleid van Eustachius Spoorkin, een legendarische figuur: hij zou een plaatselijk ridder geweest zijn, die de Veurnaars leidde in de Guldensporenslag. Of hij ooit bestaan heeft, is onbekend, maar de politiezone nam hem als model, omdat hij na de Guldensporenslag tot baljuw (gerechtsdienaar) van Veurne aangesteld zou zijn.[1]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (fr) Victor Fris (1924), Biographie nationale. Tome vingt-troisième. Académie royale de Belgique, Brussel, "Spoorkin (Eustache et Jean)", pp. 479-480.