Poller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een poller/bollard
Piramidevormig model, Trapezium Blocker
Ramkraakbeveiliging
Stadafsluiting

Een poller of inzinkbare paal is een paal die door een elektrische of hydraulische aandrijving uit een wegdek omhoog wordt gestuurd en die dient om het autoverkeer te reguleren.

Het woord deelt zijn herkomst met het woord bolder "aanmeerpaal". Beide woorden stammen af van Oudfrans poltre "balk". In het Duits en Engels gebruikt men één woord voor beide, en andere, soorten palen: Duits: poller, Engels: bollard.

De paaltjes zijn in het algemeen cilindrisch van vorm en 40 tot 80 cm. hoog. Bij de meeste toepassingen varieert de diameter van 10 tot 40 cm. Piramide- en trapeziumvormige uitvoeringen zijn ook ontwikkeld. Het materiaal is staal, afgewerkt in kleur of roestvast staal. De zware uitvoeringen zijn in staat om (vracht)auto's met snelheden tot boven 50 km/h tegen te houden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Franse bedrijf Urbaco presenteert zich als de uitvinder van het inzinkbare paaltje. Oprichter Yvan Verra zou het idee in 1984 hebben bedacht, waarna het in 1987 voor het eerst werd toegepast. Het bedrijf verzorgde ook de eerste voetgangerszone die volledig met behulp van automatische paaltjes wordt gereguleerd. Die werd in 1990 in gebruik genomen in Aix-en-Provence.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

De paaltjes worden bijvoorbeeld gebruikt voor de toegangscontrole tot parkeerterreinen, tot vrije busbanen of tot verkeersarme stadscentra, waar alleen voertuigen met een ontheffing het centrum in mogen. De zwaardere uitvoeringen worden als ramkraakbeveiliging toegepast, bij de ingang naar inbraakgevoelige winkels. Hoewel het vrij dure apparatuur betreft, worden de inzinkbare palen ook wel gebruikt voor het afsluiten van individuele parkeerplaatsen. Ook taxistandplaatsen worden vaak voorzien van pollers. Taxichauffeurs krijgen dan een speciaal pasje dat ze voor een scanner moeten houden om de poller naar beneden te laten gaan. Op deze manier wordt voorkomen dat taxi's zonder vergunning of andere automobilisten dan taxi's de standplaats gebruiken.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Een nadeel van pollers is dat ze ongelukken kunnen veroorzaken bij automobilisten die er niet bekend mee zijn: men denkt door te kunnen rijden, waarna de auto van onderen beschadigd raakt door de omhoog komende paal. Tussen 2010 en 2017 alleen al waren er landelijk 2500 aanrijdingen met een poller. Soms 'onbedoeld' ook door een voertuig mét ontheffing. Ook tweewielers worden soms 'gelanceerd' door een omhoog komende poller.[1] Om dit te vermijden zijn bij pollers in doorgaande wegen vaak verkeerslichten aangebracht die op groen springen zodra de poller volledig naar beneden is. Vaak worden die verkeerslichten, en -borden, echter over het hoofd gezien of genegeerd.

Aanrijdingen met pollers veroorzaken veel schade, vooral aan de auto's. Vaak zijn ze total-loss, en stelt de gemeente de automobilist ook nog eens aansprakelijk voor schade aan de poller. Bovendien zijn er vaak kosten voor het opruimen van olie op de weg door een specialistisch bedrijf, en het ophalen van de auto door een bergingsbedrijf.[2]

In het centrum van Den Haag komen bij de vele pollers al geregeld ongevallen voor[3], maar een in juni 2021 geplaatste installatie op de Escamplaan werd na zo'n 30 aanrijdingen in korte tijd zo berucht dat deze nationale media-aandacht[4] en de bijnaam "Horrorpoller" kreeg. Dag en nacht bewaking door verkeersregelaars bleek ook niet afdoende. Latere maatregelen lijken wel te helpen.[5] Toch vond op 21 juli 2022 de 35e aanrijding plaats. Er werd zelfs een lied over gemaakt[6]Op 13 september 2022 was het voor de 40e keer raak daar.[7] In 2015 zouden de pollers in het centrum vervangen worden door camera's, maar dat ging toch niet door.[8]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]