Poller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een poller/bollard
Piramidevormig model, Trapezium Blocker
Ramkraakbeveiliging
Stadafsluiting

Een poller of inzinkbare paal is een paal die door een elektrische of hydraulische aandrijving uit een wegdek omhoog wordt gestuurd en die dient om het autoverkeer te reguleren.

Het woord deelt zijn herkomst met het woord bolder "aanmeerpaal". Beide woorden stammen af van Oudfrans poltre "balk". In het Duits en Engels gebruikt men één woord voor beide, en andere, soorten palen: Duits: poller, Engels: bollard.

De paaltjes zijn in het algemeen cilindrisch van vorm en 40 tot 80 cm. hoog. Bij de meeste toepassingen varieert de diameter van 10 tot 40 cm. Piramide- en trapeziumvormige uitvoeringen zijn ook ontwikkeld. Het materiaal is staal, afgewerkt in kleur of roestvrij staal. De zware uitvoeringen zijn in staat om (vracht)auto's met snelheden tot boven 50 km/h tegen te houden.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

De paaltjes worden bijvoorbeeld gebruikt voor de toegangscontrole tot parkeerterreinen, tot vrije busbanen of tot verkeersarme stadscentra. De zwaardere uitvoeringen worden als ramkraakbeveiliging toegepast, bij de ingang naar inbraakgevoelige winkels. Hoewel het vrij dure apparatuur betreft, worden de inzinkbare palen ook wel gebruikt voor het afsluiten van individuele parkeerplaatsen. Ook taxistandplaatsen worden vaak voorzien van pollers. Taxichauffeurs krijgen dan een speciaal pasje dat ze voor een scanner moeten houden om de poller naar beneden te laten gaan. Op deze manier wordt voorkomen dat andere automobilisten dan taxi's de standplaats gebruiken.

Een nadeel van de paaltjes is dat ze ongelukken kunnen veroorzaken bij automobilisten die er niet bekend mee zijn: men denkt door te kunnen rijden, waarna de auto van onderen beschadigd raakt door de omhoog komende paal. Om dit te vermijden zijn bij pollers in doorgaande wegen vaak verkeerslichten aangebracht die op groen springen zodra de poller naar beneden gaat. Zo is duidelijk te zien dat men niet zomaar door kan rijden, maar moet wachten tot de poller naar beneden gaat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Franse bedrijf Urbaco presenteert zich als de uitvinder van het inzinkbare paaltje. Oprichter Yvan Verra zou het idee in 1984 hebben bedacht waarna het in 1987 voor het eerst werd toegepast. Het bedrijf verzorgde ook de eerste voetgangerszone die volledig met behulp van automatische paaltjes wordt gereguleerd. Die werd in 1990 in gebruik genomen in Aix-en-Provence.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]