Polybus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De naam Polybus komt in de Griekse mythologie enkele malen voor, en was ook de naam van een Grieks arts. De naam bestaat uit twee delen: poly- (Oudgrieks πολύ), "veel" en -bus (Oudgrieks βοῦς) "koe, rund". De naam Polybus betekent dus: "hij die vele runderen bezit".

Mythologie[bewerken]

Troje[bewerken]

Polybus was in de Griekse mythologie een Trojaanse strijder die vocht in het beleg bij Troje. Hij was de zoon van Antenor bij Theano. Hij werd gedood door Neoptolemos, de zoon van Achilles en Deidameia. Polybus, of in het oorspronkelijke oud-Grieks Polubos (Πολυβος), wordt slechts eenmaal vermeld in de Ilias, namelijk in boek elf (boek λ), waarin vele Trojanen zich verzamelen rond de drie aanwezige zonen van Antenor, namelijk Polybos, Agenor en Acamas.

Korinthe[bewerken]

Polybus (koning van Korinthe)

Odysee[bewerken]

Polybus was ook een vrijer van Penelope. Hij was de vader van Eurymachos, een van de 'leiders' van de vrijers. Polybus behoorde tot de laatste zes vrijers die in leven waren en werd omschreven als schrander. Hij werd gedood door de zwijnenhoeder Eumaios.

Historie[bewerken]

Polybus (rond 400 v.C.) was in de Oud-Griekse historie een arts, schrijver van de eerste verhandeling waarin de theorie naar voren werd gebracht van de humores (de vier lichaamsvochten bloed, slijm, gele en zwarte gal). Volgens Galenus studeerde hij bij Hippocrates en was diens schoonzoon.