Polygraaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Polygraaf

Een polygraaf (letterlijk: veelschrijver), ook wel leugendetector genoemd, is een instrument waarmee meerdere fysiologische reacties tegelijkertijd kunnen worden geregistreerd. Dit kunnen spontane fluctuaties zijn, of reacties in fysiologische activiteit die worden opgeroepen door bepaalde prikkels (zoals: geluid, dia's, tastprikkels) of condities (zoals: emotionele filmfragmenten of cognitieve taken).

Variabelen[bewerken | brontekst bewerken]

Meestal registreert de polygraaf activiteit van het autonome zenuwstelsel, zoals hartslag (ECG), bloedvolume (plethysmogram), bloeddruk, huidgeleiding, huidtemperatuur en snelheid of volume van de ademhaling. Soms kunnen met de polygraaf ook reacties van het centrale (of somatische) zenuwstelsel worden gemeten, zoals het elektro-encefalogram (EEG) en elektromyogram (EMG).

Apparatuur[bewerken | brontekst bewerken]

De polygraaf is samengesteld uit een aantal afzonderlijke elektronische eenheden, ook wel kanalen, versterkers of transducers genoemd, die verbonden zijn met de specifieke elektroden of meeteenheden (bijvoorbeeld, sensoren, rekstrookje, lichtgevoelige cel of thermokoppel) die bevestigd worden op het lichaam. De registratie gebeurt met inktschrijvers op een papierstrook, of via een computer. Ook is het mogelijk met ambulante apparatuur variabelen te meten zoals hartslagactiviteit, bloeddruk en ademhaling (zoals bij kosmonauten of bij sportuitoefening)

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het instrument wordt veel gebruikt in onderzoek op het terrein van de psychofysiologie, sport- en inspanningsfysiologie. In meer toegepaste zin is het, vooral in de Verenigde Staten, ook gebruikt bij leugendetectie. Als onderdeel van een uitgebreid standaard screeningsproces moeten kandidaten om zich bij de United States Secret Service aan te sluiten een polygraaftest ondergaan.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ken Alder, The Lie Detectors. The History of an American Obsession, 2007, ISBN 9780743259880
  • Geoffrey C. Bunn, The Truth Machine. A Social History of the Lie Detector, 2012, ISBN 9781421405308