Pomsky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pomsky
Hondenras
Pomsky
Basisinformatie
Oorsprong Verenigde Staten
Classificatie FCI: niet erkend
Eigenschappen
Schofthoogte ca. 25-48 centimeter[1]
Gewicht 5-18 kilogram[1]
Kleurvariëteiten Veelal in grijstinten: wit, grijs, zwart
Karakter Speels, leergierig en trouw
Lijst van hondenrassen
Zwart/witte Pomsky
Volwassen Pomsky teef in de sneeuw.
Beige/bruine Pomsky

De pomsky is geen erkend hondenras, maar een zuivere kruising tussen een pomeriaan en een Siberische husky. De puppy's welke door deze kruising tot stand komen, zijn zogenaamde F1-pomsky's.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege het verschil in grootte van de honden, vindt de voortplanting bijna altijd plaats met behulp van kunstmatige inseminatie. Het fokken van pomsky's is daardoor vrij kostbaar, reden waarom fokkers veel geld voor de honden vragen.[bron?]

Karaktereigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze honden hebben relatief veel beweging nodig, maar zijn ook in staat om zich aan de omgeving van een appartement aan te passen (mits ze dagelijks een of meerdere lange wandelingen buiten kunnen maken).

De honden kunnen, net als husky's, veel geluid maken. Daarnaast kunnen ze op hun hoede zijn voor onverwachtse uitingen van kleine kinderen. Het is daarom belangrijk de honden al vanaf jongs af aan goed te laten socialiseren.

De pomsky is een vriendelijke hond die geschikt is als familiehond. De hond is slim en leergierig. Hierdoor laat hij zich goed africhten: basiscommando's als "Zit!", "Af!" en "Blijf!" zal de hond zich snel eigen maken.

Verzorging[bewerken | brontekst bewerken]

Pomsky's hebben niet veel extra aandacht nodig. Wel hebben ze een dubbele vacht, maar als deze goed wordt verzorgd, zal de hond niet meer verharen dan een gemiddelde hond. Het is alleen nodig de vacht te borstelen wanneer de vacht klit of de hond van vacht wisselt tijdens de seizoenswissel. Te frequent borstelen resulteert juist in meer haarverlies, waardoor de hond meer gaat verharen.

Geschiedenis en oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee om een Pomsky te fokken kwam onlangs. Het kruisen van een Siberische Husky met een Pomeranian leek in het verleden misschien onmogelijk. En het lijkt onveilig om het te doen vanwege de grootteverschillen tussen de twee rassen. Maar fokkers hebben besloten om kunstmatige inseminatie te gebruiken om deze twee honden te kruisen en hebben met succes een Pomsky ontwikkeld. Vanwege hun lieve karakter, schattige en donzige uiterlijk en vele andere kenmerken, is het Pomsky-ras begonnen de markt te veroveren en heeft het een indrukwekkende populariteit verworven.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis informatie bron: allesoverhondenrassen.nl

Informatief Nederlandstalige blog over het houden van een Pomsky - Neusjevangeusje.nl