Pont Charles-de-Gaulle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont Charles-de-Gaulle
Pont Charles De Gaulle.jpg
Algemene gegevens
Locatie Parijs
Overspant Seine
Lengte totaal 207,75 m
Breedte 34,90 m
Bouw
Bouwjaar 1993
Ingebruikname 1996
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Pont Charles-de-Gaulle is een brug over de Seine in Parijs. Hij is 207,75 meter lang en 34,90 meter breed (met een nuttige breedte van 31,60 meter) en is genoemd naar de oud-president Charles de Gaulle. De brug verbindt het 12e arrondissement ter hoogte van de Rue Van-Gogh met het 13e arrondissement bij de Quai d'Austerlitz. Tot 2005 was dit de nieuwste brug van Parijs.

De brug bestaat uit drie stalen overspanningen van respectievelijk 68 meter, 84 meter en 55 meter. Het brugdek uit voorgespannen beton is voorzien van een stalen rand, waardoor de brug op een vliegtuigvleugel lijkt. Het geheel rust op stalen poten die in betonnen pijlers zijn gefundeerd.

Geschiedenis[bewerken]

De Pont Charles-de-Gaulle dankt zijn oorsprong aan de recente ontwikkeling van het zuidoosten van Parijs, in het Quartier Bercy (Ministerie van Financiën, Palais Omnisports de Paris-Bercy) en rond de Bibliothèque nationale de France. De gemeenteraad van Parijs besloot in 1986 tot de bouw van een brug om deze wijken beter met elkaar te verbinden, de Pont d'Austerlitz te ontlasten, en een directe verbinding te vormen tussen het Gare de Lyon en het Gare d'Austerlitz. Op 26 oktober 1987 werd een prijsvraag uitgeschreven, en op 17 november 1988 werd het ontwerp van de architecten Louis Arretche en Roman Karasinki uitgekozen. Met de bouw werd in 1993 begonnen. Op 8 augustus 1996 werd de brug geopend.

Externe links[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina Pont Charles-de-Gaulle.
Volgende brug stroomafwaarts:
Viaduc d'Austerlitz
Bruggen over de Seine
Paris-Ponts-CharlesDeGaulle.png
Volgende brug stroomopwaarts:
Pont de Bercy