Naar inhoud springen

Pont de Sully

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pont de Sully
Een deel van de Pont de Sully
Algemene gegevens
Locatie Parijs
Overspant Seine
Lengte totaal 93+163 m
Bouw
Ingebruikname 1877
Architectuur
Type boogbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Pont de Sully (ook Pont Sully) is een brug over de Seine in Parijs. Hij verbindt de Boulevard Henri IV met de Boulevard Saint-Germain. De brug is vernoemd naar Maximilien de Béthune, hertog van Sully (1560-1641), die minister was onder Hendrik IV.

Deze oeververbinding bestaat eigenlijk uit twee bruggen: een brug van 93 meter lang tussen de Quai Henri IV aan de rechteroever en de Quai d'Anjou, en een brug van 163 meter lang tussen de Quai de Béthune en de Quai de Saint-Bernard aan de linkeroever. Tussen beide bruggen ligt het zuidoostelijke puntje van het Île Saint-Louis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eerder bevonden zich hier twee voetgangersbruggen. In de 19e eeuw waren dit twee door M. Surville ontworpen hangbruggen. De Passerelle Damiette (1836), genoemd naar de Egyptische stad Damietta waar de Fransen in 1798 een overwinning hadden behaald, verbond de rechteroever van de Seine met het Île Saint-Louis. De Passerelle de Constantine (1837), genoemd naar de op 13 oktober 1837 veroverde Algerijnse plaats Constantine, verbond het Île Saint-Louis met de linkeroever. De Passerelle Damiette werd tijdens de revolutie van 1848 vernield. De Passerelle de Constantine stortte in 1872 in doordat de kabels doorgeroest waren.

De Pont de Sully werd ontworpen door de ingenieurs Vaudrey en Brosselin, in het kader van de plannen van baron Hausmann. Hij werd op 25 augustus 1877 geopend.

Volgende brug stroomafwaarts:
Pont Marie
Pont de la Tournelle
Bruggen over de Seine
Volgende brug stroomopwaarts:
Pont d'Austerlitz
Zie de categorie Pont de Sully van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.