Kaveret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Poogy)
Kaveret tijdens het optreden in 2013

Kaveret (Hebreeuws כוורת voor bijenkorf) was een Israëlische band uit de jaren 1970, die bekend was humoristische liedjes en unieke stijl.

De groepsleden waren Gidi Gov, Alon Olearczyk, Danny Sanderson, Yonny Rechter, Efraim Shamir, Meir Fenigstein ("Poogy") en Yitzhak Klepter ("Churchill").

Kaveret werd in 1973 opgericht en ging in 1976 uiteen. Gidi Gov en Danny Sanderson richtten later nog soortgelijke bands op als Gazoz en Doda.

Poogy[bewerken | brontekst bewerken]

De band vertegenwoordigde onder de naam Poogy Israël op het Eurovisiesongfestival 1974 met het lied Natati la chajai, Hebreeuws voor "ik heb haar mijn leven gegeven" (de Engelstalige versie was I looked her in the eye). Ze werden 7de.

Om de zoveel jaar komt de groep nog eens samen voor een tournee, de voorlaatste keer was in 2000 toen er geld werd ingezameld voor medische verzorging die bandlid Klepter nodig had. Op 8 augustus 2013 werd nog een laatste optreden gegeven, dat vergelijkbaar was met Michael Jacksons This Is It. Klepter overleed op 8 december 2022 op 72-jariger leeftijd.[1]