Poolse Volkspartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Polskie Stronnictwo Ludowe
Afbeelding gewenst
Functiehouders
Partijleider Waldemar Pawlak
Geschiedenis
Opgericht 5 mei 1990
Algemene gegevens
Actief in Polen
Hoofdkantoor ul. Kopernika 36/40,
00-924 Warschau
Richting Centrum
Ideologie Agrarisme, Sociaal-conservatisme
Europese fractie EVP-ED
Website www.psl.pl
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Poolse Volkspartij of Poolse Boerenpartij (Pools: Polskie Stronnictwo Ludowe, PSL), is een Poolse politieke partij. De PSL is lid van de Europese Volkspartij (EVP) en heeft vier afgevaardigden in het Europese Parlement. De PSL is een partij van het centrum. Leider is Waldemar Pawlak, die gedurende de jaren negentig tweemaal premier was.

Standpunten[bewerken]

De grondslag van het programma van PSL is gebaseerd op het principe van het agrarisme. De PSL is voor bemoeienis van de overheid in bijvoorbeeld de landbouw, en vertraging van de privatisering. Ze steunde de toetreding van Polen in de Europese Unie onder voor Polen gunstige voorwaarden. Na de toetreding steunde ze een sterke Europese integratie en de uitbreiding van de samenwerking tussen de lidstaten.

De partij is tegen: het instellen van een vlaktaks, de terugkeer van de doodstraf, legalisatie van euthanasie, abortus en softdrugs, directe afschaffing van de dienstplicht en de instelling van een beroepsleger en tegen de scheiding van Kerk en staat. Het steunt de opheffing van de powiats niet. Het heeft een voorstel ingediend voor de afschaffing van de Senaat.

De partij is voor de onmiddellijke terugtrekking van het leger uit de oorlog in Irak en het behoud van de gratis onderwijs en gezondheidszorg en het publiceren van alle archieven van de diensten van de Volksrepubliek Polen.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Volkspartij werd in 1895 opgericht in het toen nog Oostenrijk-Hongaarse deel van Polen (Galicië). In 1915 werd er nog een Boerenpartij opgericht. Na de Poolse onafhankelijkheid (1918) speelden zij een belangrijke rol van betekenis. In 1931 fuseerden beide Boerenpartijen en werd Wincenty Witos partijvoorzitter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad de SL toe tot het verzet tegen de Duitsers. Afgevaardigden van Boerenpartij namen ook deel aan de regering in ballingschap in Londen. In 1943 werd Stanislaw Mikolajczyk premier van de regering in ballingschap. In 1944 kwam het tot een breuk binnen de Boerenpartij en werd er door links georiënteerden die tot dan toe tot de SL behoorden de Boerenpartij-Volkswil (SL Wola Ludu) opgericht. De Boerenpartij-Volkswil werkte nauw samen met de communistische partij en maakte deel uit van de door de Russen gesteunde Poolse regering in Lublin.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Stanislaw Mikolajczyk lid van de eerste naoorlogse regering en werd hij parlementariër. De communisten werkten Mikolajczyk en diens PSL (Poolse Boerenpartij) tegen en steunden de Poolse Boerenpartij- Volkswil. Nadat Mikolajczyk en diens PSL in 1947 waren uitgeschakeld "fuseerde" de Boerenpartij- Volkswil met het restant van de PSL die loyaal was aan de communisten, tot de Verenigde Boerenpartij (ZSL). Deze nieuwe partij was pro-communistisch en maakte deel uit van het Democratisch Blok (later Nationaal Front genaamd). Het was één van de drie legale partijen (naast de communistische PZPR en de Democratische Partij) in Polen.

In 1989 brak de ZSL met de communisten en maakte het deel uit van de eerste niet-communistische regering onder Tadeusz Mazowiecki. In 1990 wijzigde de ZSL haar naam in PSL. Van 1993 tot 1997 en van 2001 tot 2003 maakte de PSL deel uit van de coalitieregering met de Alliantie van Democratisch Links. In 2003 brak de PSL met de Alliantie. Na de verkiezingen van 2007 kwam de PSL terug in de regering, ditmaal in een coalitie met het rechtse Burgerplatform.

Verkiezingsresultaten[bewerken]

parlementsverkiezingen
Resultaten 1991 1993 1997 2001 2005 2007 2011
Percentage 8,76 15,40 7,31 8,98 6,96 8,91 8,36
Zetels Sejm 48 132 27 42 25 31 28
Zetels Senaat 7 36 3 4 2 0 2