Poort (computer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Poorten

Een poort in de informatica heeft verschillende betekenissen. Het is, afhankelijk van de betekenis, hetzelfde als het Engelse gate of een wat ongelukkige vertaling van het Engelse begrip port. De letterlijke Nederlandse betekenis van poort als "toegang" dekt de lading uitstekend.

Poort[bewerken | brontekst bewerken]

Hardwarepoort[bewerken | brontekst bewerken]

Een hardwarepoort is de in- en/of uitgang van een computer, waar een randapparaat op kan worden aangesloten. Bijvoorbeeld:

Netwerkpoort[bewerken | brontekst bewerken]

Zie TCP- en UDP-poorten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een netwerkpoort is een nummer dat aan gegevens in het TCP/IP-protocol wordt gehangen, naast het IP-adres. Het poortnummer wordt door het ontvangende systeem gebruikt om te bepalen voor welk programma de gegevens zijn bestemd. Een bepaald soort programma's (server of daemon) kan luisteren op een bepaalde poort, oftewel wachten totdat het een aanvraag krijgt die op die poort binnenkomt. Vervolgens kan het op deze aanvraag reageren, bijvoorbeeld door het verzenden van een antwoord aan het programma dat de aanvraag heeft gestuurd. Een webserver werkt op deze manier.

I/O (machine)-poort[bewerken | brontekst bewerken]

Intel-processoren maken gebruik van het concept I/O (In/Out) poort om te bepalen welke hardware moet worden aangesproken. Iedere processor heeft 65536 (216 = 16-bits) poorten waarop verbindingen gemaakt kunnen worden. Deze zijn genummerd van 0 t/m 65535.

Gate[bewerken | brontekst bewerken]

Een logische poort (zie aldaar) is een elektronische schakeling die een bepaalde digitale functie uitvoert. Hij heeft bijvoorbeeld een hoge uitgang (logische "1") als beide ingangen laag (logische "0") zijn. Een digitale elektronische schakeling bestaat uit een groot aantal poorten, waarvan er tegenwoordig miljoenen in een enkele geïntegreerde schakeling zitten.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele voorbeelden van poorten met bijbehorende aansluitingen:

USB
FireWire

Ethernetpoort

10BASE-T met een categorie 5-kabel
RJ-45

Seriële poort, 9-polig mannelijk of 25-polig mannelijk

RS-232

Parallelle poort, 25-polig vrouwelijk

IEEE 1284

PS/2-interface, groen voor muis, paars voor toetsenbord

Mini-DIN connector

Video graphics array
VGA connector

D-sub 15

Digital Visual Interface

DVI

High-Definition Multimedia Interface

HDMI

Klink

SCSI

DC connector

IEC connector

IEC 60320